تبصره1: ساختمانهای جنبی گاوداری تا گنجایش یکصد رأس گاو مولد مطابق معیارهای گزینش شده تهیه و طراحی می شود و از ظرفیت یکصد رأس به بالا، به ازای هر یکصد رأس گنجایش گاو اضافی، مساحت زیربنای اثرگذار مقام مورد نیاز به شرح ذیل قابل ارتقا می باشد .
-
داروخانه و مریضخانه 15 درصد -
گوساله دانی و زایشگاه 50 درصد -
دفتر کار اداری و مدیر و مسکونی 30 درصد -
تالار انتظار، تالار شیردوش، گاوهای محل 50 درصد -
محل توده آوری و شیر سرد کن به همراه موتورخانه همچنین بقیه ساختمانها باید طبق زیربنای مفید گزینش شود و به نسبت گنجایش واحد گاوداری ارتقا یابد .
تبصره2: با دقت به عوامل جوی و حالت اقلیمی مو جود در بخش ها متفاوت کشور، بنا یه تشخیص کمیسیون صدور پروانه استان، می توانایی به جای سکوی علوفه( غیر مسقف) از انبار یا هانگار علوفه( مسقف) به کار گیری کرد .
تبصره3: در مناطق خیلی سرد، که آخور و راهرو تغذیه در زیر سقف قرار می گیرد، مساحت ذیل بنای غیر مفید نسبت به اندازه انتخاب شده تا 20 درصد قابل ارتقا می باشد .
4-فواصل: رعایت فواصل در خصوص تأسیسات گاوداری شیری، بر طبق جدول فواصل، منضم به ((نظام)) الزامی است .
ب-
ضوابط صادر شدن پروانه تأسیس واحدهای پرواربندی گوساله 1-ظرفیت: گنجایش هر واحد پرواربندی گوساله جدیدالتأسیس، نباید در هر دوره از 50 رأس کمتر و از 1000 رأس اکثر باشد .
تبصره: موسسات تعاونی ساخت و کشت و صنعتهای واجد شرایط می توانند، درخواست کننده اخذ پروانه تآسیس پرواربندی گوساله، بیش از هزار رأس در هر زمان باشند .
2- زمین: دستکم زمین قضیه نیاز جهت تأسیس واحدهای پرواربندی گوساله بر حسب میزانی که در زیر نقشه های منضم به ((نظام)) قید شده است، معلوم می شود .
زمینهای ارائه شده جهت کشت نباتات علوفه ای بایستی از گونه های زمینهای آبی باشد و به میزانی انتخاب گردد که بتواند دستکم یک سوم کل نیاز غذایی موضوع نیاز دام را تأمین نماید .
3- نقشه و جایگاه: جهت پرواربندی و پرورش گوساله، نقشه های تیپ برای ظرفیتهای 25-100 و 300 رآس در اقلیمهای سردسیر و گرمسیر به شرح منضم به کتاب طراحی، پیش بینی گردیده است .
مبانی محاسباتی نقشه های تنظیم گردیده بر حسب هر رأس گوساله پروار انتخاب می شود و متوسط مساحت زیربنای اثر گذار قضیه نیاز به ازای هر رأس گوساله پرواری اصل در یک دوره، 85/4 متر مربع مسقف و 15/5 مترمربع غیر مسقف و به ازای هر رآس گوساله دورگ و بومی، 35/4 مترمربع مسقف و 5 مترمربع غیر مسقف، به شرح ذیر می باشد .
. . .
شرح
گوساله اصیل گوساله دورگ بومی
مسقف غیر مسقف مسقف غیر مسقف رده
گوساله نر 5/2 4 2 4 منزل
کارگری 4/0 ----- 4/0 ----- محل
عملیات دامپزشکی 2/0 ----- 2/0 ----- انبار
علوفه 17/1 ----- 17/1 ----- انبار
کنسانتره 58/0 ----- 58/0 1 سیلو
----- 15/1 ----- ----- توده
کل (مترمربع) 85/4 15/5 35/4 5 . .
.تبصره1: در واحدهای کمتر از یکصد رأس، احداث محل عملیات دامپزشکی لازم نیست و در ظرفیتهای بالای 100 رأس به ازای هر 100 رأس اضافه(علاوه بر آنچه که در بالا بیش تر گردید)، 10 مترمربع مسقف و دو برابر آن بهاربند در حیث گرفته می شود .
تبصره2: جهت بارگیری و تخلیه گوساله می بایست سکوی مایحتاج پیش بینی شود .
تبصره3: با اعتنا به دست اندرکاران جوی و موقعیت اقلیمی در مناطق متعدد کشور، سازه به تشخیص کمیسیون صدور پروانه استان، می بضاعت به جای سکوی علوفه( غیرمسقف) از انبار علوفه (مسقف) به کار گیری کرد .
4-فواصل: رعایت فواصل در خصوص تأسیسات پرواربندی گوساله، بر طبق جدول فواصل منضم به ((نظام)) الزامی میباشد .
تبصره1: تأسیسات موجودی که جهت صدر پروانه فایده براری واحدهای فوق الذکر به کار خواهد رفت، باید به تائید کمیسیون صدور پروانه استان رسیده باشد و مبنای حساب و کتاب ظرفیت چنین واحدهائی براساس آنچه که در قسمتهای قبلی ذکر شده است، می باشد .
تبصره2: گاوداریهای موجودی که به علت عدم قابلیت و امکان رعایت مسافت مشمول دریافت پروانه فایده برداری نوسازی یا بهسازی نشوند، می توانند برابر مقررات انتقال، پروانه تأسیس دریافت نمایند .
تبصره3: تمدید پروانه منفعت برداری واحدهای گاوداری شیری بالای هزار رأس، که قبلاً پروانه فایده برداری اخذ کرده اند،بلامانع هست .
کشتارگاه
صنعتی دام و طیور به منظور استحصال بهداشتی و اقتصادی گوشت و استفاده صحیح از محصول های دامی و عرضه اصولی آنها به مرکز ها مصرف، پایه گذاری کردن نظام اجرائی مشخصی جهت کشتارگاههای صنعتی و تأسیس مجتمع های کشتارگاهی لازم میباشد .
به
طور کلی کشتارگاه ، شامل قسمتهائی جهت: بیهوشی، خونگیری، پوست کنی، تخلیه امعاء و احشاء، شقه کردن، بازرسی لاشه، دوش دادن و تراز ورود به تونل سرد هست که فضاهای واجب برای این پروسه به شرح ذیل است: 1- سطح بیهوشی: فضای ضروری برای بیوش کردن یک رأس گاو 3 متر مربع و بازه واجب یک دقیقه می باشد .
2- مرحله خونگیری: طول کانال واجب برای خونگیری یک رأس گاو 5/1 متر با عرض 80 سانتی متر برای هر پست خونگیری و بازه هنگامی که برای خونگیری در نظر گرفته می شود، 10 دقیقه می باشد .
مسافت واجب میان خونگیری و بقیه اعمال کشتار به ارتفاع 3 تا 4 متر است .
3- تراز پوست کنی: برای پوست کندن هر رأس گاو، که حدود 10 تا 15 دقیقه طول می کشد، 4 متر مربع در لحاظ گرفته شده میباشد .
4- مرحله تخلیه: فضای حتمی برای تخلیه امعاء و احشاء و قفسه صدری به ارتفاع 3 متر و فضای مسئله نظر جهت تخلیه محتوای محوطه بطنی به طول 2 متر تعیین می گردد .
5- سطح شقه کردن: طول محل اضطراری برای شقه کردن 2 متردر لحاظ گرفته می شود .
6- سطح بازرسی: ارتفاع محل واجب برای بازرسی لاشه 2 متر در حیث گرفته می شود .
7- تراز دوش دادن: ارتفاع محل حتمی برای دوش دادن 3 متر در حیث گرفته می شود .
8- مرحله خنک کردن: جهت خنک نمودن لاشه های کشتاری پیشین از توزیع یا این که ارسال به تونل انجماد، واجب است که متناسب با ظرفیت کشتاری، اتاق سرد با حرارت 0 تا 4 مرتبه سانتی گراد تولید شود .
9- مرحله ورود به تونل: طول فاصله محل جنازه دوش داده شده تا تونل سرد، بایستی 3 تا 4 متر باشد .
چون عملیات توزین پس از این تراز صورت می گیرد، می بضاعت و توان ارتفاع این مسافت را برای انتظار جنازه ها در حد مسئله نیاز در نظر گرفت . در رخ طولانی شدن ریل در این قسمت، می توانایی به فیس ریلهای رفت و رجوع و با فواصل متناسب ارتفاع این قسمت را کوتاه کرد .
جیره
غذایی مسئله نیاز گوسفند پرواری:
مقدار غذایی که در24 ساعت در دست دام قرار می گیرد تا دام بتواند به عمل های خویش ادامه داده و ایجاد شیر داشته باشد، جیره غذایی گفته می شود .
جیره غذایی متعادل مخلوطی از چند ماده خوراکی میباشد که دارای میزان و نسبت صحیحی از انرژی و مواد مغذی گوناگون بوده و
چنان چه روزانه و به مقدار کافی در دست دام قرار گیرد، احتیاجات آن را از نظر انرژی ، پروتئین، موا معدنی وسایر مواد مغذی درمدت 24 ساعت تامین می نماید .
مواد
قابل به کارگیری درتغذیه گوسفند پرواری
1-دانه جو اگر بصورت بلغوری خورانده شود، یکی از منابع تامین انرژی برای دام می باشد .
2-کاه ساقه کم آب تیره غلات و حبوبات میباشد که پس از کوبیدن وجدا کردن دانه بدست .
می آید . از لحاظ مواد غذایی بسیار ضعیف میباشد . برای گوسفند پرواری کاه بایستی با کود اوره غنی سازی شود .
3-سبوس، غشاء فرنگی دانه غلات است که قیمت غذایی متعددی دارد، برای دام سهل وآسان الهضم وملین ودارای فسفر زیادی می باشد .
4-کنجاله اضافی کارخانجات روغن کشی بوده که دارای اهمیت ترین آن، کنجاله تخم پنبه و کنجاله سویا میباشد .
این ماده پروتئین زیادی دارااست و یک عدد از با اهمیت ترین مواد درخوراک گوسفند پرواری می باشد
5-تفاله
وملاس چغندر، اضافی کارخانجات قند می باشد و به علت قندی بودن و خوش غذا کردن مواد غذایی برای پرواربندی دوچندان مطلوب می باشند
6-یونجه برای دام خوش خوراک می باشد و از لحاظ پروتئین ، کلسیم و ویتامین مضاعف غنی میباشد . بها غذایی برگ یونجه بیش تر از ساقه آن هست لذا برهه زمانی و روش برداشت آن تاثیر متعددی روی قیمت غذایی آن دارد .
نیاز
غذایی دام پرواری:
الف- انرژی به وسیله مواد غذایی تامین شده و برای حفظ بافت های بدن، فعالیت های با اهمیت و رشد و نمو صرف می شود . چنان چه انرژی قضیه نیاز دام تامین نشود، علایم ظاهری کمبود، نظیر لاغری و عدم تناسب اندام پیدایش می نماید .
ب- پروتئین از شیوه مواد غذایی تامین می شود و وجود آن برای رویش و نمو دام ضرورت دارد .
کنجاله دانه های روغنی و یونجه از کلیدی ترین منابع تامین پروتئین هستند
ج- آب برای گوسفند پرواری زیاد واجب و متوسط مصرف آن 3 تا 5 لیتر در روز میباشد .
د- مواد معدنی مانند سدیم، کلسیم، فسفر، ید و آهن برای رشد ونمو دام لازم است . برای تامین نمک مورد نیاز دام خوبتر میباشد ازسنگ نمک به کارگیری شود .
ه- ویتامین ها برای کار های معمولی لازم هستند . بخصوص ویتامین D که درجذب کلسیم وفسفر نقش دارااست . کلسیم و فسفر در رشد اسکلتی دام مضاعف اثرگذار می باشند .
اصول
تنظیم جیره متعادل:
برای تهیه و تنظیم یک جیره متعادل باید از میزان احتیاجات گوسفند به اندازه ماده کم آب ، انرژی ، پروتئین ومواد مغذی اطلاع داشت . جیره غذایی ضمن خوش خوراکی، قابل هضم بودن ومقوی بودن بایستی از نظر اقتصادی هم باصرفه باشد و زیرا گوسفند یک حیوان نشخوار کننده است، وجود مقدارکافی مواد خشبی درجیره حتمی می باشد . مواد خوراکی قضیه استفاده درپرواربندی گوسفند نژاد کریم ومهربان شامل یونجه، جو بلغور شده، کنجاله تخم پنبه ، سبوس گندم، تفاله خشک چغندر قند و کربنات کلسیم میباشد .برای هر راءس دام، میزان غذا مصرفی درهرروز 1300 گرم میباشد . نسبت ترکیب کنسانتره وعلوفه به ترتیب 780 گرم و 520 گرم بوده بطوریکه کنسانتره ویونجه را کاملاً با نیز ادغام کرده ودرسه نوبت صبح، ظهر و عصردراختیار بره ها قرار داده می شود . برای عادت کردن بره ها وجلوگیری از مشکل ها گوارشی ناشی از غذا مصرفی، تغییر و تحول جیره باید به تدریج وطی یک هفته تا ده روز انجام شود . درماه دوم پرواربندی میزان خوراکی مصرفی 1600 گرم می شود بطوری که برای هر بره 1280 گرم کنسانتره و 320 گرم یونجه به صورت مخلوط درسه وعده داده می شود .