makian01

makian01

makian01

makian01

گاوهای کم آب آبستن

ب) 
گاوهای کم آب آبستن: 
در پایان عصر شیرواری یعنی سه ماه قبل از زایمان ناچیز اندک باید از اندازه کنسانتره دامی و علوفه های مرغوب قلیل کرد . به جای آن می توان، خوراک های اندک ارزش خیس را در غذای دام قرار داد . یعنی می بضاعت به طور بی نقص از علوفه به کار گیری کرد و دیگر به دام ها کنسانتره نداد . به کارگیری فراوان از غذای آردی در گاوهای خشک سبب چاقی آن ها می شود . در نتیجه، مشقت بار زایی و بیشترشدن هزینه ها را به دنبال دارد . دو هفته قبل از زایمان، اندک ناچیز مقدار کنسانتره در غذای دام را بیش تر نمائید . همینطور از علوفه های مرغوب نظیر یونجه بایستی در غذا دام به کار گیری کرد . 
ج) 
گوساله های پرواری: 
ـ سه ماهه اولیه دوره پروار: در این دوره، استخوان ها و اندام گوساله ها رویش می نماید . براین اساس گوساله ها به طعام هایی نیاز دارند که پروتئین زیادی داشته باشند . برای این کار، علوفه هایی نظیر یونجه و شبدر مناسب هستند . به علاوه در مخلوط کنسانتره باید از کنجاله تخم پنبه به کارگیری کرد . همچنین استعمال از کربنات کلسیم یا این که پودر آهک و طعام های کلسیم دار واجب هست .اضافه وزن روزانه در این دوره، با هزینه کمتر و سرعت بخش اعظم انجام شود . بنابراین، پروار دام های برنا از لحاظ اقتصادی بهینه تر است . 

ـ سه ماهه دوم پروار: در این دوره گوساله ها رویش ابتدایی خود را انجام داده اند . در نتیجه، استخوان ها و اندام ها رشد کمتری دارا‌هستند . بنابراین، برای پروار و چاق شدن گوساله ها باید از غذا های پرانرژی و علوفه هایی که تا حدودی مرغوب هستند، استعمال کرد . آرد جو، تفاله چغندر قند، ملاس، علف باغ و کمی یونجه و کاه برای این دوره مناسب میباشند . در این زمان برای طولانی تر شدن وزن گوساله ها می بایست هزینه بیشتری کرد . همینطور هفتاد درصد غذای دام می بایست از کنسانتره دامی که مواد پرانرژی دارد، تشکیل شود . 

راه 
بی نیاز سازی کاه 
به عامل استعمال فراوان کاه در تغذیه دام، بی نیاز سازی این علوفه اهمیت متعددی دارااست . برای غنی سازی کاه، ابتدا آب و میزان مشخصی اوره را با نیز ادغام می کنند . در صورتیکه ملاس نیز وجود داشته باشد، میزان مشخی از ملاس هم با آن مخلوط می نمایند . وقتی اوره و ملاس در آب به خوبی حل شد، آن را بر روی توده کاه می پاشند و کاه را به نیز می زنند . بعد آب را در باطن سیلوی سیمانی می ریزند و فشرده می نمایند . با این کار هوای باطن سیلو خارج می شود . آن گاه اب استعمال از پلاستیک روی آن را می پوشانند . این کاه به زمان بیست و پنج روز به همین فیس باقی می ماند و آن گاه مصرف می شود . 

اندازه 
ماده های ضروری برای غنی سازی کاه ـ 
ملاس ۴ تا ۱۰ کیلوگرم ـ 
کاه ۱۰۰ کیلوگرم ـ 
آب ۵۰ تا ۸۰ لیتر ـ 
اوره ۴ کیلوگرم استفاده 
های بی نیاز سازی کاه ۱ پانزده درصد به قیمت غذایی کاه اضافه می شود . 
۲ پروتئین کاه بیشتر می شود . 
۳ کاه خوش طعام می شود . 
۴ اگر در بی نیاز سازی کاه از ملاس نیز استفاده شود، انرژی آن اکثر می شود . 

متیونین و لیزین در جیره گاوهای شیرده

متیونین 
و لیزین در جیره گاوهای شیرده جایگاه 
متیونین و لیزین در جیره گاوهای شیرده و پرواری چیست؟ اسید های آمینه حفظ گردیده را از چه مراکزی با ارزش مطلوب می توانایی خرید نمود؟ 
از جمله خط مش های ارتقا بهره وری جیره، بهبود توازن اسیدهای آمینه می‌باشد . در موقعیت تغذیه گاوهای شیرده با جیره های بر مبنا ذرت، دو اسید آمینه متیونین و لیزین، اولین محدود کننده ها می باشند . 
متیونین 
در جیره گاوهای شیری کامل کننده کردن جیره ها با متیونین حفظ شده درحال حاضر در اکثری از مزارع گاو شیری به روش ای معمول تبدیل شده است . فرآیند مشاهده شده ارتقا یک درصد در پروتئین شیر به ازای 10 گرم متیونین نگهداری گردیده در جیره های دارای کمبود متیونین می باشد . 

لیزین 
در جیره گاوهای شیری داده ها محدود تری در ارتباط با لیزین در دسترس می‌باشد . متابولیسم از 5/5 تا 7/8 درصد نشان داده گردیده می‌باشد . با این اکنون عمده این مطالعات در قوانینی ارتقاء تولید شیر را گزارش نموده اند که متیونین محافظت گردیده نیز مورد به کارگیری قرار گرفته، و در بعضی مطالعات هم سودمندی قابل توجهی حاصل نشده هست . 

نسبت 
مناسب لیزین به متیونین مطالعات شواب و همیاران در دانش گاه نیوهمپشایر نشان می دهد که نسبت مطلوب لیزین به متیونین در پروتئین قابل متابولیسم، برای دستیابی به بیشینه محتوای پروتئین شیر بر شالوده گونه NRC به ترتیب برابر 2/97 و 2/82 و بر اساس نوع CPM برابر با 2/90 و 3 می باشد . 
مراکز 
فروش گندم شکسته درجه یک ارزش مناسب آیا می دانستید گندم شکسته در کیفیت های متعدد و در اشکال مرتبه یک و رتبه دو هستند؟ آیا تمام مرکز ها دان مرغی را با یک بها واحد و مناسب به فروش می رسانند . 

گندم شکسته این ایام به یک عدد از کیمیا ترین تولیدها در حوزه خوراک دام و طیور تبدیل گردیده می باشد . تقاضای زیاد برای این جنس و ساخت کم آن سبب ساز شده تا دسترسی به گندم شکسته به راحتی امکان پذیر نباشد . 

نحوه 
خرید گندم شکسته گندم شکسته با توجه به کیفیت آن با بها های مختلفی در بازار عرضه می شود . اما فروش گندم شکسته با هر سکو کیفیتی طبق مقررات خاصی به فروش می رسد . 

برای خرید گندم شکسته با کیفیت بالا و بها مطلوب می بایست این مال را پیش خرید نمود . این عمل منجر حصول اطمینان از خرید یک جنس با جایگاه کیفیت بالا و نرخ ذیل نسبت به دیگر مرکزها دهنده می شود . 

بازرگانی دیرین پیشنهاد های گندم شکسته مشتریان خود را از کارخانه های معتبر تهران، کرج، قزوین، رشت و دیگر مناطق در کمترین فاصله وقتی ممکن ارسال می کند . 

برای شروع پرورش دام باید چه کارهایی انجام داد


تبصره1: ساختمانهای جنبی گاوداری تا گنجایش یکصد رأس گاو مولد مطابق معیارهای گزینش شده تهیه و طراحی می شود و از ظرفیت یکصد رأس به بالا، به ازای هر یکصد رأس گنجایش گاو اضافی، مساحت زیربنای اثرگذار مقام مورد نیاز به شرح ذیل قابل ارتقا می باشد . 

داروخانه و مریض‌خانه 15 درصد - 

گوساله دانی و زایشگاه 50 درصد - 

دفتر کار اداری و مدیر و مسکونی 30 درصد - 

تالار انتظار، تالار شیردوش، گاوهای محل 50 درصد - 

محل توده آوری و شیر سرد کن به همراه موتورخانه همچنین بقیه ساختمانها باید طبق زیربنای مفید گزینش شود و به نسبت گنجایش واحد گاوداری ارتقا یابد . 

تبصره2: با دقت به عوامل جوی و حالت اقلیمی مو جود در بخش ها متفاوت کشور، بنا یه تشخیص کمیسیون صدور پروانه استان، می توانایی به جای سکوی علوفه( غیر مسقف) از انبار یا هانگار علوفه( مسقف) به کار گیری کرد . 

تبصره3: در مناطق خیلی سرد، که آخور و راهرو تغذیه در زیر سقف قرار می گیرد، مساحت ذیل بنای غیر مفید نسبت به اندازه انتخاب شده تا 20 درصد قابل ارتقا می باشد . 

ماشین آلات تولید خوراک دام

4-فواصل: رعایت فواصل در خصوص تأسیسات گاوداری شیری، بر طبق جدول فواصل، منضم به ((نظام)) الزامی است . 


ب- 

ضوابط صادر شدن پروانه تأسیس واحدهای پرواربندی گوساله 1-ظرفیت: گنجایش هر واحد پرواربندی گوساله جدیدالتأسیس، نباید در هر دوره از 50 رأس کمتر و از 1000 رأس اکثر باشد . 

تبصره: موسسات تعاونی ساخت و کشت و صنعتهای واجد شرایط می توانند، درخواست کننده اخذ پروانه تآسیس پرواربندی گوساله، بیش از هزار رأس در هر زمان باشند . 

2- زمین: دست‌کم زمین قضیه نیاز جهت تأسیس واحدهای پرواربندی گوساله بر حسب میزانی که در زیر نقشه های منضم به ((نظام)) قید شده است، معلوم می شود . 

زمینهای ارائه شده جهت کشت نباتات علوفه ای بایستی از گونه های زمینهای آبی باشد و به میزانی انتخاب گردد که بتواند دستکم یک سوم کل نیاز غذایی موضوع نیاز دام را تأمین نماید . 

3- نقشه و جایگاه: جهت پرواربندی و پرورش گوساله، نقشه های تیپ برای ظرفیتهای 25-100 و 300 رآس در اقلیمهای سردسیر و گرمسیر به شرح منضم به کتاب طراحی، پیش بینی گردیده است . 

مبانی محاسباتی نقشه های تنظیم گردیده بر حسب هر رأس گوساله پروار انتخاب می شود و متوسط مساحت زیربنای اثر گذار قضیه نیاز به ازای هر رأس گوساله پرواری اصل در یک دوره، 85/4 متر مربع مسقف و 15/5 مترمربع غیر مسقف و به ازای هر رآس گوساله دورگ و بومی، 35/4 مترمربع مسقف و 5 مترمربع غیر مسقف، به شرح ذیر می باشد . 

. . . 

شرح 

گوساله اصیل گوساله دورگ بومی 

مسقف غیر مسقف مسقف غیر مسقف رده 

گوساله نر 5/2 4 2 4 منزل 

کارگری 4/0 ----- 4/0 ----- محل 

عملیات دامپزشکی 2/0 ----- 2/0 ----- انبار 

علوفه 17/1 ----- 17/1 ----- انبار 

کنسانتره 58/0 ----- 58/0 1 سیلو 

----- 15/1 ----- ----- توده 

کل (مترمربع) 85/4 15/5 35/4 5 . . 

.تبصره1: در واحدهای کمتر از یکصد رأس، احداث محل عملیات دامپزشکی لازم نیست و در ظرفیتهای بالای 100 رأس به ازای هر 100 رأس اضافه(علاوه بر آنچه که در بالا بیش تر گردید)، 10 مترمربع مسقف و دو برابر آن بهاربند در حیث گرفته می شود . 

تبصره2: جهت بارگیری و تخلیه گوساله می بایست سکوی مایحتاج پیش بینی شود . 

تبصره3: با اعتنا به دست اندرکاران جوی و موقعیت اقلیمی در مناطق متعدد کشور، سازه به تشخیص کمیسیون صدور پروانه استان، می بضاعت به جای سکوی علوفه( غیرمسقف) از انبار علوفه (مسقف) به کار گیری کرد . 

4-فواصل: رعایت فواصل در خصوص تأسیسات پرواربندی گوساله، بر طبق جدول فواصل منضم به ((نظام)) الزامی می‌باشد . 

تبصره1: تأسیسات موجودی که جهت صدر پروانه فایده براری واحدهای فوق الذکر به کار خواهد رفت، باید به تائید کمیسیون صدور پروانه استان رسیده باشد و مبنای حساب و کتاب ظرفیت چنین واحدهائی براساس آنچه که در قسمتهای قبلی ذکر شده است، می باشد . 

تبصره2: گاوداریهای موجودی که به علت عدم قابلیت و امکان رعایت مسافت مشمول دریافت پروانه فایده برداری نوسازی یا بهسازی نشوند، می توانند برابر مقررات انتقال، پروانه تأسیس دریافت نمایند . 

تبصره3: تمدید پروانه منفعت برداری واحدهای گاوداری شیری بالای هزار رأس، که قبلاً پروانه فایده برداری اخذ کرده اند،بلامانع هست . 


کشتارگاه 

صنعتی دام و طیور به منظور استحصال بهداشتی و اقتصادی گوشت و استفاده صحیح از محصول های دامی و عرضه اصولی آنها به مرکز ها مصرف، پایه گذاری کردن نظام اجرائی مشخصی جهت کشتارگاههای صنعتی و تأسیس مجتمع های کشتارگاهی لازم می‌باشد . 

به 

طور کلی کشتارگاه ، شامل قسمتهائی جهت: بیهوشی، خونگیری، پوست کنی، تخلیه امعاء و احشاء، شقه کردن، بازرسی لاشه، دوش دادن و تراز ورود به تونل سرد هست که فضاهای واجب برای این پروسه به شرح ذیل است: 1- سطح بیهوشی: فضای ضروری برای بیوش کردن یک رأس گاو 3 متر مربع و بازه واجب یک دقیقه می باشد . 

2- مرحله خونگیری: طول کانال واجب برای خونگیری یک رأس گاو 5/1 متر با عرض 80 سانتی متر برای هر پست خونگیری و بازه هنگامی که برای خونگیری در نظر گرفته می شود، 10 دقیقه می باشد . 

مسافت واجب میان خونگیری و بقیه اعمال کشتار به ارتفاع 3 تا 4 متر است . 

3- تراز پوست کنی: برای پوست کندن هر رأس گاو، که حدود 10 تا 15 دقیقه طول می کشد، 4 متر مربع در لحاظ گرفته شده می‌باشد . 

4- مرحله تخلیه: فضای حتمی برای تخلیه امعاء و احشاء و قفسه صدری به ارتفاع 3 متر و فضای مسئله نظر جهت تخلیه محتوای محوطه بطنی به طول 2 متر تعیین می گردد . 

5- سطح شقه کردن: طول محل اضطراری برای شقه کردن 2 متردر لحاظ گرفته می شود . 

6- سطح بازرسی: ارتفاع محل واجب برای بازرسی لاشه 2 متر در حیث گرفته می شود . 

7- تراز دوش دادن: ارتفاع محل حتمی برای دوش دادن 3 متر در حیث گرفته می شود . 

8- مرحله خنک کردن: جهت خنک نمودن لاشه های کشتاری پیشین از توزیع یا این که ارسال به تونل انجماد، واجب است که متناسب با ظرفیت کشتاری، اتاق سرد با حرارت 0 تا 4 مرتبه سانتی گراد تولید شود . 

9- مرحله ورود به تونل: طول فاصله محل جنازه دوش داده شده تا تونل سرد، بایستی 3 تا 4 متر باشد . 

چون عملیات توزین پس از این تراز صورت می گیرد، می بضاعت و توان ارتفاع این مسافت را برای انتظار جنازه ها در حد مسئله نیاز در نظر گرفت . در رخ طولانی شدن ریل در این قسمت، می توانایی به فیس ریلهای رفت و رجوع و با فواصل متناسب ارتفاع این قسمت را کوتاه کرد . 

مواد قابل به کارگیری درتغذیه گوسفند پرواری

جیره 

غذایی مسئله نیاز گوسفند پرواری: 

مقدار غذایی که در24 ساعت در دست دام قرار می گیرد تا دام بتواند به عمل های خویش ادامه داده و ایجاد شیر داشته باشد، جیره غذایی گفته می شود . 

جیره غذایی متعادل مخلوطی از چند ماده خوراکی میباشد که دارای میزان و نسبت صحیحی از انرژی و مواد مغذی گوناگون بوده و 

چنان چه روزانه و به مقدار کافی در دست دام قرار گیرد، احتیاجات آن را از نظر انرژی ، پروتئین، موا معدنی وسایر مواد مغذی درمدت 24 ساعت تامین می نماید . 

ماشین آلات تولید خوراک دام

مواد 

قابل به کارگیری درتغذیه گوسفند پرواری 

1-دانه جو اگر بصورت بلغوری خورانده شود، یکی از منابع تامین انرژی برای دام می باشد . 


2-کاه ساقه کم آب تیره غلات و حبوبات می‌باشد که پس از کوبیدن وجدا کردن دانه بدست . 


می آید . از لحاظ مواد غذایی بسیار ضعیف میباشد . برای گوسفند پرواری کاه بایستی با کود اوره غنی سازی شود . 


3-سبوس، غشاء فرنگی دانه غلات است که قیمت غذایی متعددی دارد، برای دام سهل وآسان الهضم وملین ودارای فسفر زیادی می باشد . 


4-کنجاله اضافی کارخانجات روغن کشی بوده که دارای اهمیت ترین آن، کنجاله تخم پنبه و کنجاله سویا می‌باشد . 

این ماده پروتئین زیادی دارااست و یک عدد از با اهمیت ترین مواد درخوراک گوسفند پرواری می باشد 

5-تفاله 

وملاس چغندر، اضافی کارخانجات قند می باشد و به علت قندی بودن و خوش غذا کردن مواد غذایی برای پرواربندی دوچندان مطلوب می باشند 

6-یونجه برای دام خوش خوراک می باشد و از لحاظ پروتئین ، کلسیم و ویتامین مضاعف غنی میباشد . بها غذایی برگ یونجه بیش تر از ساقه آن هست لذا برهه زمانی و روش برداشت آن تاثیر متعددی روی قیمت غذایی آن دارد . 




نیاز 

غذایی دام پرواری: 

الف- انرژی به وسیله مواد غذایی تامین شده و برای حفظ بافت های بدن، فعالیت های با اهمیت و رشد و نمو صرف می شود . چنان چه انرژی قضیه نیاز دام تامین نشود، علایم ظاهری کمبود، نظیر لاغری و عدم تناسب اندام پیدایش می نماید . 


ب- پروتئین از شیوه مواد غذایی تامین می شود و وجود آن برای رویش و نمو دام ضرورت دارد . 

کنجاله دانه های روغنی و یونجه از کلیدی ترین منابع تامین پروتئین هستند 

ج- آب برای گوسفند پرواری زیاد واجب و متوسط مصرف آن 3 تا 5 لیتر در روز میباشد . 


د- مواد معدنی مانند سدیم، کلسیم، فسفر، ید و آهن برای رشد ونمو دام لازم است . برای تامین نمک مورد نیاز دام خوبتر میباشد ازسنگ نمک به کارگیری شود . 


ه- ویتامین ها برای کار های معمولی لازم هستند . بخصوص ویتامین D که درجذب کلسیم وفسفر نقش دارااست . کلسیم و فسفر در رشد اسکلتی دام مضاعف اثرگذار می باشند . 




اصول 

تنظیم جیره متعادل: 

برای تهیه و تنظیم یک جیره متعادل باید از میزان احتیاجات گوسفند به اندازه ماده کم آب ، انرژی ، پروتئین ومواد مغذی اطلاع داشت . جیره غذایی ضمن خوش خوراکی، قابل هضم بودن ومقوی بودن بایستی از نظر اقتصادی هم باصرفه باشد و زیرا گوسفند یک حیوان نشخوار کننده است، وجود مقدارکافی مواد خشبی درجیره حتمی می باشد . مواد خوراکی قضیه استفاده درپرواربندی گوسفند نژاد کریم ومهربان شامل یونجه، جو بلغور شده، کنجاله تخم پنبه ، سبوس گندم، تفاله خشک چغندر قند و کربنات کلسیم می‌باشد .برای هر راءس دام، میزان غذا مصرفی درهرروز 1300 گرم میباشد . نسبت ترکیب کنسانتره وعلوفه به ترتیب 780 گرم و 520 گرم بوده بطوریکه کنسانتره ویونجه را کاملاً با نیز ادغام کرده ودرسه نوبت صبح، ظهر و عصردراختیار بره ها قرار داده می شود . برای عادت کردن بره ها وجلوگیری از مشکل ها گوارشی ناشی از غذا مصرفی، تغییر و تحول جیره باید به تدریج وطی یک هفته تا ده روز انجام شود . درماه دوم پرواربندی میزان خوراکی مصرفی 1600 گرم می شود بطوری که برای هر بره 1280 گرم کنسانتره و 320 گرم یونجه به صورت مخلوط درسه وعده داده می شود . 

بیماری‌های مهم تلیسه تلیسه گوساله

بیماری‌های 
مهم تلیسه تلیسه گوساله ماده‌ای هست که هنوز زایمان نکرده می باشد یا این که به گوساله ماده 9 ماه به بالا تا وضع حمل اولیه گفته میشود . در این زمان ممکن است در معرض بیماری‌های زیادی قرار بگیرند . 


عدم 
رشد کافی در بین سنین 9 تا 16 ماهگی می بایست به قد و وزن مطلوب رسد تا برای تلقیح آماده شوند . سن 15 ماه و وزن 350 کیلو برای تلقیح تصنعی و مصنوعی مناسب می باشد . لذا عدم رشد کافی می‌تواند به مفهوم بیماری باشد . 

عوارض 
عدم رویش کافی نداشتن جیره غذایی مطلوب برای رویش دام: در این مرحله جیره دام باید دربردارنده انرژی، پروتئین، ویتامین‌ها و مواد معدنی کافی باشد . چاقی دام سبب عدم آبستنی و مشکل‌ها آن گاه از زایمان می شود . 

آلودگی انگلی: انگل‌های خارجی مثل کنه، کک و شپش که بر روی پوست حیوان زندگی می‌نمایند . انگل‌های داخلی مانند کرم روده، شیردان، ریه و جگر که از روش آب یا این که خوراک وارد تن حیوان می‌گردد . 

علامتها 
این بیماری 

سرعت رویش کم، بی حالی و بی اشتهایی، ژولیده بودن موهای دام، مبتـلا شـدن بـه بیماری‌هایـی ماننـد زردی و بابزیـوز (عامـل آن کنـه خصوصـا در فصـول گرم سـال) 
پیشگیری 
تهیه 
جیره مناسب 
استعمال 
از تکمیل کننده های غذایی ویتامینه و معدنی 
استعمال 
از داروی ضد انگل با تجویز دامپزشک 
سم 
پاشی رده دام 
برای سم پاشـی جایـگاه دام ابتـدا می بایست کـود و بسـتر و آخورهـای دام را تخلیه کرده و سـپس سـم را در مخزن سـمپاش با دز پیشـنهادی به وسیله شـرکت تولید کننده بـا آب مخلـوط و اقـدام بـه سمپاشـی کـف، دیوارهـا و سـقف جایـگاه بسـته و محوطـه بهاربنـد نمود . 

زردی 
(تیلریوز) دلیل بیماری زردی ( انگل تیلریا) از شیوه کنه منتقل می شود که پس از نشستن بر روی پوست حیوان و نیش زدن موجب انتقال انگل به خون حیوان صاحب خانه می گردد . 

بیماری 
های تلیسه 
علائم 
تب 
بالای 41 درجه 
اندک 
اشتهایی و عدم نشخوار 
زردی 
مخاطهای چشم 
کاهش 
ایجاد شیر و گوشت و وجود نقاط خون ریزی روی مخاط چشم 
متورم 
شدن غدد لنفاوی جلوی کتف 
پیشگیری 
نبرد 
با کنه‌ها در فصول فصل بهار و فصل تابستان از طرز سمپاشی رده و تن دام 
استعمال 
از ضد انگل مطلوب (آیورمکتین) 
به کار گیری 
از واکسن ضد زردی از سه ماهگی و تکرار آن سالی یکبار به غیر از برهه زمانی آبستنی 


پیروپلاسموز 
(بابزیوز) عامـل بیمـاری بابزیوز (انگل بابزیا) از شیوه کنه منتقل می شـود که پس از نشسـتن بـر روی پوسـت حیـوان و نیـش زدن موجـب انتقـال انـگل بـه خـون حیـوان میزبـان می‌شـود . 

علامت ها 
بیماری تب 
ناگهانی 41 تا 42 درجه 
بی 
اشتهایی و عدم نشخوار 
خون 
در ادرار 
تنفس 
و ضربان قلب بالا 
پیشگیری 
نزاع 
با کنه ها در فصول فصل بهار و فصل تابستان از روش سمپاشی جایگاه و تن دام 
به کارگیری 
از داروی ضد انگل 
استعمال 
از واکسن ضد بابزیوز 
بیماری 
تب برفکی بیمـاری تـب برفکـی یـک بیمـاری عفونـی بسـیار واگیـردار ویروسـی اسـت کـه حتی از طریـق هـوا می‌توانـد منتقـل شـود و خسـارت‌های فراوانی را بـه واحـد گاوداری وارد کنـد . ایـن ویـروس می‌توانـد همـه رده‌هـای سـنی (گاو و گوسـاله و تلیسـه) را درگیـر نماید و زمان کمون این بیماری 3 تا 20 روز میباشد . این ویروس پایداری بالایی در فضولات حیوان دارااست . 

علت 
بیماری عامـل ایـن بیمـاری ویـروس اسـت و به راحتـی می توانـد از طرز هـوا، خـوراک دام ماشـین‌های حمـل خـوراک و . . . منتقل شـود و در سـطح گله هم از طریـق آب، طعام دام، لبـاس، چکمـه کارگـران و ترشـحات دفـع شـده از بـدن دام به راحتـی پخـش و تعـداد زیـادی از حیوانـات را مشغول کند . 

علامتها 
بیماری تب 
ناگهانی و شدید 42 درجه 
بی 
اشتهایی 
کاهش 
تولید شیر 
ساخت 
تاول و زخم بر روی زبان، کام و دهان، روی پستان و سوراخ دربین سم 
پیشگیری 
واکسیناسیون 
(دو نوبت در سال به وسیله شبکه ی دامپزشکی انجام می‌گیرد) 
دوری 
از ورود دام مشکوک به گله، ضدعفونی ماشین‌های حمل غذا دام و شیر با موادی مثل فرمالین 5 درصد، سود 2 درصد و آهک 
مکمل‌های 
تقویتی ویتامین و مواد معدنی