جیره
غذایی مسئله نیاز گوسفند پرواری: میزان غذایی که در24 ساعت در دسترس دام قرار می گیرد تا دام بتواند به عمل های خود ادامه داده و ایجاد شیر داشته باشد، جیره غذایی گفته می شود .
جیره غذایی متعادل مخلوطی از چند ماده خوراکی هست که دارنده میزان و نسبت صحیحی از انرژی و مواد مغذی مختلف بوده و چنان چه روزانه و به اندازه کافی در دست دام قرار گیرد، احتیاجات آن را از نظر انرژی ، پروتئین، موا معدنی وسایر مواد مغذی درمدت 24 ساعت تامین می کند اصول
تهیه جیره متعادل: برای تهیه یک جیره متعادل بایستی از میزان احتیاجات گوسفند به مقدار ماده خشک ، انرژی ، پروتئین ومواد مغذی اطلاع داشت . جیره غذایی ضمن خوش خوراکی، قابل هضم بودن ومقوی بودن بایستی از لحاظ اقتصادی هم با صرفه باشد و چون گوسفند یک حیوان نشخوار کننده است، وجود مقدارکافی مواد خشبی درجیره واجب است . مواد خوراکی قضیه استعمال درپرواربندی گوسفند نژاد کریم شامل یونجه، جو بلغور شده، کنجاله تخم پنبه ، سبوس گندم، تفاله کم آب چغندر قند و کربنات کلسیم میباشد .برای هر راءس دام، میزان خوراک مصرفی درهرروز 1300 گرم هست . نسبت ادغام کنسانتره وعلوفه به ترتیب 780 گرم و 520 گرم بوده بطوریکه کنسانتره ویونجه را کاملاً با نیز ادغام کرده و درسه نوبت صبح، ظهر و عصردراختیار بره ها قرار داده می شود . برای عادت کردن بره ها وجلوگیری از مشکلها گوارشی ناشی از غذا مصرفی، تغییر و تحول جیره می بایست به تدریج وطی یک هفته تا ده روز انجام شود . درماه دوم پرواربندی میزان خوراکی مصرفی 1600 گرم می شود بطوری که برای هر بره 1280 گرم کنسانتره و 320 گرم یونجه به فیس ادغام درسه وعده داده می شود .
جدول
یک: ادغام کنسانتره ودرصد هر مورد از مواد غذایی
دیف
ماده خوراکی درصد
1
جو بلغور گردیده 53
2
کنجاله تخم پنبه 10
3
سبوس گندم 3/11
4
تفاله خشک چغندر قند 26
5
کربنات کلسیم 7/0