makian01

makian01

makian01

makian01

آغوز و خوراک جایگزین شیر

بخش ها و تجهیزات موضوع نیازبره هایی که به فیس تصنعی و مصنوعی رویش می یابند بایستی به میزان کافی از تحت موقعیت تهویه و محیط مطلوب از جایگزین شیر تغذیه نمایند .بره ها در یک‌سری هفته نخستین معاش حرارت تن خود را نمی توانند با محیط تطبیق دهند . براین اساس بایستی از تجهیزات گرمازا همانطور که در زمینه جوجه های یکروزه به کار گیری می شود مانند مامان مصنوعی ،لامپها وغیره استعمال نماییم . طی پژوهش ها انجام شده حرارت 20 سکو سانتیگراد محیط ، بهترین حالت دمایی برای رشد بره ها می باشد . در صورتیکه زمین خاکی و یا این که بتون باشد بایستی روی آن را باکاه و یا تراشه چوب بپوشانیم . برای بره های نو به دنیا آمده می‌توانیم از دربهای چوبی یا فلزی عده شونده سیار به کارگیری نماییم . برای هربره 0 .9 مترمربع باکس چوبی سیار در تراز بتونی 0 .5 الی 0 .6 مترمربع تازمان اتمام شیرخوارگی کافی می‌باشد .جعبه های چوبی جمع شونده از حیث بهداشت و استعمال باصرفه از سطح دارنده مزیت می باشند . پستانک ها و سطلهای شیر موضوع استفاده،دارای دونوع می باشند . 
نوع اول سیستم اتوماتیک و دسته دوم پستانک عادی می باشد: در سیستم خودکار یک دگمه باز وبسته کردن وجود دارااست که به کپسول پلاستیکی متصل است،وجوددارد .در سیستم پستانک ، رعایت بهداشت سخت تر بوده و میل کردن شیر سردتر می‌باشد . جور دیگر پستانک متصل به کپسول پلاستیکی هست که بره برای دریافت شیر می بایست فشار متعددی را با مکش به پستانک و کپسول وارد نماید . 
در سیستم پستانک دار دو دسته سطل به کار گیری می شود: پستانک-سطل دسته I : دارای یک لاستیک به طول یک متر که ازداخل شیر عبور کرده و پستانک در راءس سطل قرار می گیرد . 
پستانک - سطل نوعII: پستانک ها در دور و اطراف قرار دارا‌هستند و شیر با نیروی جاذبه زمین به درون پستانک هاجاری می شود و بره ها آن را می خورند .شیر همیشه در پستانک قرار داراست و تغذیه بره ها را آسانتر می نماید . درسیستم خود کار ، هیچ افتی در میزان رشد بره ها نسبت به سیستم سطل وجود ندارد .پستانک های ازجنس لاتکس یا این که لاستیک برای این عمل ایده آل هستند . 
پستانک های لاستیکی دارنده ارتفاع 4-3 سانتیمتر بوده و برا ی هر پستانک 5-3 راس بره در حیث گرفته می شود .برای پرورش تصنعی بره ها دو یا سه نصیب در حیث گرفته می شود . او‌لین بخش، بخش عادت یا وفق دادن بره ها می باشد .بخش دوم مرحله عبور و بخش سوم بخش انفرادی است . 
بره ها از بخش دوم (عبور) به بخش عادت پذیری آورده می شود .دراین بخش در شرای بره ها به تغذیه تصنعی عادت نمایند دیگر نیازی به کمک ندارند . 3-2 روز بایستی ارزیابی انجام شود تا از عادت کردن بره ها به پستانک ها مطمئن شویم .بره ها تازمان از شیرگیری در بخش سوم می نظیر . در آغول های فلزی و تخته ای،به ازای هر راءس 0 .18 مترمربع و در آغولهای بتونی 0 .54 مترمربع تراز به ازای هر راس بره در لحاظ می گیریم . اگر در فصل‌زمستان ، تعداد زیادی بره را بخواهیم به طور مصنوعی رشد دهیم ، باید علاوه بر اینکه دمای محفظه را فراتر از 15 مرتبه سانتیگراد نگهداریم،تهویه مطلوب هم انجام دهیم تا سرعت پرورش بره ها در حد قابل قبولی بماند . 

آغوز 
و خوراک جایگزین شیر 
برای بره های تازه به دنیا امده مصرف آغوز دارای اهمیت ویژه ای است . نیز برای بره هایی که توسط مامان خویش تغذیه می شوند و نیز برای بره هایی که به طور تصنعی تغذیه می شوند آغوز سبب ساز افزایش اقتدار زنده مانی و مبداء اجزای غذائی ویژه می باشد . علاوه براین که از لحاظ انرژی و پروتئین غنی می باشد،دارای آنتی کورها و گولوبولینهای موضوع نیاز بره است . 
بره ها می بایست در 24-18 ساعت اولیه معاش آغوز مصرف نمایند .36-24 ساعت آن‌گاه از به دنیاآمدن میزان جذب مواد دارای اهمیت آغوز از روده از روده باریک به میزان قابل توجهی کاهش می یابد . به بره هایی که می خوا‌هیم بهصورت مصنوعی پرورش دهیم باید بوسیله شیشه و پستانک آغوز خورانده شود و یا این که اجازه دهیم تا در 6 ساعت نخستین زندگی از مامان خود تغذیه نماید . 
بره های تازه به عالم آمده به مصرف 20 میلی لیتر آغوز به ازای هر 0 .5 کیلوگرم وزن زنده بدن نیازمندند .این میزان در 4 دفعه با فواصل هم اندازه داده می شود .می بضاعت آغوز اضافی را یخ‌زده نموده و برای مصارف آینده محافظت نماییم . اگر از گوسفندان آغوز کافی برای تغذیه بره تامین نشود این کمبود را می توان از آغوز گاو تامین نمود برای این‌که آنتی کورهای موجود در آغوز یخ زده دناتوره نشوند بایستی به رخ غیرمستقیم گرما داده شود و به‌این روش با نگهداری آنتی کورهای آغوز به آرامی ذوب نموده و به مصرف بره برسانیم . 
آغوز یخ‌زده را داخل کیسه درون آب گرم قرار می دهیم . برروی کیسه دربردارنده آغوز به آرامی آب گرم می ریزیم و تا ذوب آغوز یخ‌زده ادامه می دهیم .طعام های فراهم گردیده به تیتر جایگزین شیر باید تنها برای بره ها فراهم شده باشند و طعام جایگزین ایجاد شده ب شیر گاو برای بره ها مناسب نمی باشد زیرا ذرات چربی جان دار درشیر آماده گردیده برای بره ها بایستی در اندازه های هم اندازه (هموژن) باشند . شیر گاو به علت وجود لاکتوز فراوان می تواند سبب اسهال و درنتیجه مرگ و میر بره ها شود . 



ترکیبات 
یک غذای جایگزین شیر برای تغذیه بره ها در جدول 1 آورده گردیده می باشد : 
پروتئین 
خام 
24-22% 

چربی 

35-25% 

خاکستر 

8-5% 

سلولز 
خام 
1-0 .5% 

ویتامین 
20 .000 
IU/kg 
ویتامین 
5000 
IU/kg 
ویتامین 
100-50 
IU/kg 
لاکتوز 

25-22% 

اصول رویش گوسفند

اصول 
رویش گوسفند و بز( پرواربندی ) پرواربندی عبارت هست از تغذیه متعادل دام‌های نر دارای سن کمتراز یک سال به مراد تامین سرعت پرورش کافی در جهت ایجاد گوشت است برای بازه بازه و وزن مشخصی انجام میشود . در پرواربندی با حیوانات باید تمام تجهیزات برای دام‌های جوان و نو متذکر شد . 
این امر به عارضه ها ذیل است: 
1-ضریب تبدیل حیوان برنا کمتر از پیرمی‌باشد . 
2-سرعت رویش حیوان برنا ببشتر میباشد . 
3-افزایش وزن در دام‌های مسن و حذفی ناشی از ذخیره چربی میباشد اما در نرهای برنا به چهره ذخیره پروتئین( عضله ماهیچه) می باشد . 
4-بازار پسندی گوشت حیوان کهن سال کم هست . 
5-ارزش یابی وزن زنده یا این که لاشه دام‌های نوجوان نسبت به دام‌های ماده و مسن اکثر میباشد . 

روش‌های 
متعدد پرواربندی 
1-پرواربندی 
کوتاه مدت بره‌های شیرخوار از سن دو هفتگی وهمزمان با آغاز تغذیه بره ها با مواد کنسانتره شده و علوفه تا سن 14 ماهگی انجام می گردد . برای در دست گرفتن تغذیه بره ها و ممانعت مادر ها از تغذیه با کنسانتره یک دیوار انقطاع کننده که صرفا بره ها میتوانند عبور کنند در آغل قرار داده میشود . ارتقاء وزن در این خط مش 300-250 گرم می‌باشد . پروار بره‌های شیرخوار در چراگاه نیز قابل اجرا میباشد . 
2-پرواربندی 
طولانی برهه زمانی بره‌های شیر خوار در این راه پس از آن که بره ها به مقطع 7-8 هفته با شیر مادر تغذیه شدند، به تدریج شیرگیری شده و تغذیه آنها با کنسانتره و علوفه شروع میگردد . وزن بره ها در شروع تغذیه حدود 22-18 کیلوگرم هست . وزن آخرین در این روش 50-45 کیلو است و ارتفاع مدت پرواربندی با احتساب مدت شیرخوارگی 7 ماه هست . 

مزیت‌های 
پرواربندی طولانی مقطع نسبت به کوتاه مدت 
الف: در اثر محدود شدن عصر شیرخوارگی به 6-5 هفته گوسفند مامان زودتر بارور میشود . 

ب: مصرف غذا در مقایسه با رویکرد کوتاه بازه کمتر می باشد . 

3- 
پرواربندی با شیر(بره‌های شیر پروار) در این نوع پرواربندی عمده مواد مغذی قضیه نیاز بره ها از طریق شیر مادر و یا جانشین شیر تامین می‌گردد و بره ها در وزن مساوی 20k g کشتار میگردند . 

رنگ گوشت این بره ها سفید با چربی سپید تا صورتی روشن بوده ومقدار آهن در گوشت آن‌ها مضاعف کم است . 

4- 
پرواربندی تجارتی پرواربند بره ها را از گله‌های داشتی عشایر یا این که روستایی تنظیم می‌نمایند . 

با شروع فصل بهار بره ها یاور با مادر به چراگاه و مرتع منتقل می شوند و در وزن مناسب به فروش می‌رسند . 

به علت ارتقاء تقاضا برای مصرف گوشت بره‌های شیرخوار در آخرها فصل زمستان، عشایر و دامپروران روستایی بره‌هایی که در فصل پاییز متولد می‌شوند را با غذای کامل کننده تغذیه کرده و در آخرها فصل زمستان می فروشند . بیشتر دامداران فروش خویش را از اواسط اردیبهشت ماه ماه آغاز می کنند . سطح دوم فروش دام تقریباً وسط خرداد هست . به هر هم اکنون در رویش تجاری از بره‌هایی که از وسط خرداد ماه ماه به فروش می‌رسند برای پرواربندی به کار گیری میگردد . 

مزایای 
پرواربندی علاوه 
بر اقتصادی و اجتماعی بودن فعالیت‌های پرواربندی دارنده مزایای دیگری به شرح تحت است: 
1- 
استعمال از حداکثر ظرفیت ایجاد گوشت دام برای ساخت تعادل میان مرتع جان دار و تعداد واحد دامی‌در مملکت می بایست حتی‌الامکان از افزایش غیر اصولی تعداد دام دوری شود . با کاهش دام‌های موجود و رشد صحیح آن ها مقدار ایجاد همچنان اثبات باقی میماند . به نحوی که در تغذیه متعادل یک بره با وزن 30kg(‌با تغذیه غیر اصولی) به بازار ارائه میشود و از تخریب مرتع دوری می‌شود . 

2- 
افزایش مرغوبیت گوشت در فعالیت‌های پرواربندی تغذیه مطلوب و متعادل گوسفندان علاوه بر ارتقاء سرعت رویش حیوان سبب بهتر شدن کیفیت گوشت تولیدی می‌گردد . 

3-برگشت 
پر سرعت سرمایه چنانچه سرمایه گذاری صرفا در موضوع پرواربندی انجام شود در نقطه نهایی دوره هم سرمایه به دست دامدار رسیده و نیز یک سود به دست او خواهد رسید که این فرمان موجب دلگرمی‌دامدار شده و او به فعالیت خویش عشق بیشتری نشان میدهد . 

4-کمک 
به حفاظت از مراتع کشور 3- چون عشایر دارنده تجهیزات حتمی برای پرواربندی نمی‌باشند، ممکن می‌باشد که در گله بره‌هایی داشته باشند که رویش کافی را نکرده باشند . به همین یاد آن‌ها را به فروش نمی‌رسانند و آنان را تا 12-11 ماهگی حفظ میکنند و بعد به فروش می رسانند . شیشک ها توسط چوبداران خریداری شده و در مراتعی که به آنها حق علف تناول کردن میدهند چرا میدهند که این خود منجر تخریب مرتع میگردد . 

منش عمل چوبداران علاوه بر تخریب مرتع باعث افزایش غیر اصولی تعداد دام میشود که این هم تاثیر بی واسطه بر تخریب مرتع دارد . 

موقعیت 
برد در پرواربندی 
1-امنیت 
در عمده دامداری ها امروزه به کار گیری از سلاح‌های مجاز و سگ‌های اصیل امری معمولی می‌باشد . با این حالا پاسداری و نگهبانی در هنگام شبکه های عمومی امری حتمی و واجب می‌باشد . 

2-جایگاه 
و فضای زمینه نیار برای هر راءس بره در ایران به خاطر اختلاف در سردترین و گرم ترین منطقه( حدود 50) نوع رده در بخش ها متعدد گوناگون هست . 

در آغاز پروار برای هر راءس دام 8/0-7/0 متر مربع دور و اطراف کافی می‌باشد . اما فضای کافی باید با وزن آخری دام تعیین گردد . 

تجربه نشان می دهد که کاهش تراکم دام در واحد مرحله باعث افزایش سرعت رشد و سوددهی می گردد . لذا در جایگاهی‌های گشوده و بسته به ترتیب 1 و 2/1 متر مربع محیط برای هر راس بره سفارش می‌گردد . 

نشانه ها بالینی تب کریمه کنگو

نشانه ها 
بالینی نشانه ها 
بالینی چهار تراز دارد:[۱۰] 
عصر کمون: بستگی به منش ورود ویروس دارااست . پس از گزش کنه، زمان کمون معمولاً یک تا سه روز می باشد و حداکثر به ۹ روز می‌رسد . عصر کمون به دنبال تماس با بافت‌ها یا خون‌آلوده معمولاً پنج تا شش روز هست و حداکثر زمان اثبات شده ۱۳ روز بوده‌است . 
قبل از خونریزی: شروع نشانه ها ناگهانی حدود ۱ تا ۷ روز طول میکشد (متوسط ۳روز)، بیمار دچار سردرد شدید، تب، لرز، درد عضله، (بخصوص در پشت و پاها)، گیجی، درد و سفتی گردن، درد چشم، خوف از فروغ (حساسیت به نور) میشود . ممکن میباشد حالت تهوع، استفراغ فارغ از رابطه با غذاخوردن و گلودرد و احتقان ملتحمه در اوایل بیماری وجود داشته باشد که گاهی با اسهال و درد شکم و کاهش اشتها یار می‌گردد .[۱] تب معمولاً بین ۳ تا ۱۶ روز طول میکشد . تورم و قرمزی صورت، گردن و قفسه سینه، پرخونی خفیف حلق و ضایعات نقطه‌ای در کام نرم و طاقت فرسا شایع می باشند . تغییرات قلبی عروقی دربرگیرنده کاهش ضربان قلب و کاهش فشارخون مشاهده می‌گردد . لکوپنی، ترمبوسیتوپنی (کاهش پلاکت به کمتر از ۱۵۰٫۰۰۰ در میلی‌متر مکعب) و بخصوص ترمبوسیتوپنی شدید نیز در این مرحله معمولاً مشاهده می گردد .[۱۴] 
مرحله خونریزی‌دهنده: تراز کوتاهی می‌باشد که به سرعت ساخت میشود و معمولاً در روز ۳ تا ۵ بیماری استارت می شود و ۱ تا ۱۰ روز (بطور میانگین ۴ روز) طول می کشد . خون ریزی در مخاطها و پتشی (خون ریزی زیرجلدی که قطری در حدود ۱–۲ میلی‌متر دارد) در پوست بخصوص در نصیب بالای بدن و در ارتفاع خط زیربغلی و ذیل پستان در خانم‌ها چشم می‌گردد و در محل‌های تزریق و ذیل فشار (محل بستن رگ‌بند و غیره) ممکن هست ایجاد شود . بدنبال پتشی ممکن می باشد هماتوم (تجمع خون یا این که خون مردگی) در همان محل‌ها و سایر پدیده‌های خونریزی‌دهنده مانند ملنا (مدفوع قیری صورت ناشی از خون ریزی دستگاه گوارش)، خون‌ادراری و خون‌دماغ، خونریزی لثه و خون ریزی غیر نرمال رحم ایجاد شود و گهگاه خلط خونی، خون‌ریزی در ملتحمه و گوشها نیز دیده می‌شود . برخی موارد خون‌ریزی از بینی، استفراغ خونی، ملنا و خونریزی غیر عادی رحم آن قدر شدید می‌باشد که بیمار نیاز به تزریق خون داراست . در حدود ۱۵٪ بیماران صرفا پتشی ظواهر می شود . مشکل‌های دستگاه تنفس به استدلال سینه‌پهلو خونریزی‌دهنده در حدود ۱۰٪ بیماران تولید می‌شود . به استدلال تضارب دستگاه فاگوسیت تک‌هسته‌ای با ویروس، احتمال ابتلا به سلول‌های کبدی شایع هست که موجب هپاتیت ایکتریک می‌شود . معمولاً بین روزهای ۶ تا ۱۴ بیماری در یک سوم بیماران کبد و طحال والا میگردند . در این مرحله، نتایج آزمایش‌های اعمال کبدی، غیرعادی هستند، مانند میزان آنزیم آسپارتات ترانس آمیناز و سرم بیلی‌روبین که اکثر اوقات در مرحله آخری بیماری بالا می رود . در مواردی که سبب به مرگ بیمار می‌گردد معمولاً علائم بیماری بطور پرسرعت چه بسا در روزهای نخستین بیماری تغییر تحول می‌نماید و نیز چنین لکوسیتوز (افزایش تعداد گلبول‌های سپید به بالاتر از ۹۰۰۰ در میلی‌متر مکعب) اکثر از لکوپنی وجود داراست . ترومبوسیتوپنی در فرآیند اولیه بیماری نشان‌دهنده پیش دوراندیشی بدی میباشد . مرگ به دلیل از دست‌دادن خون، خون‌ریزی مغزی، کمبود مایعات به عامل اسهال، یا این که خیز ریوی ممکن می باشد ساخت شود . در کالبد گشایی بیماران فوت‌شده، معمولاً خون‌ریزی به شدت‌های متفاوت در کلیه اعضا و بافت‌ها و داخل معده و روده‌ها دیده می‌گردد . 
عصر نقاهت: با کمرنگ شدن ضایعه‌های پوستی از روز دهم، به تدریج پروسه بهبودی آغاز می‌شود . عمده بیماران در هفته‌های سوم تا ششم آن‌گاه از شروع بیماری وقتی شاخص‌های خونی و آزمایش ادرار آن ها ارگانیک شد از بیمار ستان مرخص می گردند . مشخصه دوره نقاهت، طولانی بودن آن به همراه ضعف می‌باشد که ممکن میباشد برای یک ماه یا عمده باقی بماند . گهگاه موهای تن بی نقص می‌ریزند که البته پس از ۴ تا ۵ ماه ترمیم می‌گردد . بهبودی معمولاً بدون عارضه است . اگر‌چه التهاب عصبی یک یا چند عصب ممکن هست برای چند ماه باقی بماند . 

کنه 
هیالوما راه و روش 
تشخیص در هفته نخستین بیماری و در سطح تب می‌توان با نمونه‌گیری از خون، ویروس را قطع کرد . همینطور می‌توان ویروس را از نمونه‌های بافتی مثل بافت کبد، طحال، کلیه، غدد لنفاوی جدا کرد .[۴][۵] 

ویروس را می‌توان در کشت یاخته تهیه و تنظیم گردیده از بافت همه خوش یمن کشت اعطا کرد یا به وسیله تست عکس العمل زنجیره‌ای پلیمراز اثر ویروس را در آنزیم رونوشت بردار معکوس مشاهده کرد .[۴][۵] 

به وسیله آزمایش‌های سرمی نیز می‌توان به جستجوی پادتن پرداخت از گزاره می‌توان از آزمایش‌هایی مانند ایمونوفلورسانس، خنثی سازی، آزمایش فیکساسیون کمپلمان، آزمایش الیزا، ثبوت موادسازنده کامل کننده استعمال کرد . معمولاً پس از شش روز میزان پادتن ام قابل اندازه‌گیری است و تا چهار ماه در خون باقی می‌ماند؛ البته پادتن جی را تا پنج سال می‌توان در خون تحلیل کرد . در حالت‌های فوق حاد و مرگ‌آور، در اولِ بیماری معمولاً هیچگونه پادتنی در خون (قبل از شش روز) قابل اندازه‌گیری نیست؛ براین اساس تشخیص بر مبنا جداسازی ویروس از خون و بافت‌ها به شیوه کشت سلولی یا تشخیص پادگن ویروس به روش‌های ایمونوفلورسانس، آزمایش الایزا و واکنش زنجیره‌ای پلیمراز می‌باشد .[۴][۵] 

همچنین با اندازه‌گیری SGOT و SGPT می‌توان به عفونت ویروس در کبد، پی برد معمولاً در مبتلایان، SGOT بالاتر از SGPT می باشد .[۴][۵] 

پیشگیری 
روش‌ها 
مریض مشکوک به تب خونریزی‌دهنده کریمه-کنگو می بایست قرنطینه شود و با افراد خانواده و کارکنان بیمارستانی در تماس نباشد . تمامی وسایل بیمارستانی مثل ماسک، دستکش، روپوش، پیش بند، لوله‌های خون، سرنگ‌های استفاده شده و هر وسیله‌ای که با ترشحات مریض در تماس بوده باید سوزانده شود . 
آفت‌کشی 
خانه و اصطبل جهت کاهش کنه‌ها مصرف 
مواد گندزداینده برای توالت‌ها، محفظه آلوده به خون و ترشحات بیمار زیرا این بیماری در دام، بدون آرم است، باید از مصرف گوشت تازه پرهیز شود و دام پس از ذبح تا ۲۴ ساعت در دمای صفر تا مثبت چهار جایگاه سانتی گراد قرار گیرد تا ویروس‌های آن کشته شوند و پس از آن مصرف شود . 
در وقتی که کارمندان مراقب مریض در معرض تماس پوستی یا پوستی مخاطی با خون، مایعات تن یا این که فضولات بیمار قرار می‌گیرند باید فوراً مرحله آلوده را با آب و صابون بشویند .[۵] 
از خرید گوشت‌های بازرسی نشده فارغ از مهر دامپزشکی (کشتار غیرمجاز) پرهیز شود . 
کارمندان بهداشتی و درمانی و کسانی که با خون، ترشحات تن بیمار یا بافت‌های آلوده بیماران تماس داشته‌اند بایستی تروتمیز و دستکم تا چهارده روز پس از تماس، ذیل نظر بوده و درجه حرارت تن آنان هر روز در دست گرفتن شود و در فیس ظهور علامت ها بالینی، مطابق با توصیف مورد محتمل بلافاصله درمان برای آنان شروع گردیده و اقدامات بعدی به کار آید .[۱۵] 

علامت ها 
پوستی واکسن 
هیچ مدل واکسن معتبری برای پیشگیری در بشر و دام وجود ندارد .[۱] البته چنانچه فرد، به موقع جهت درمان مبادرت نماید می‌توان بیماری را معالجه کرد . 

از سال ۱۹۷۰ میلادی تلاش‌هایی برای دستیابی به واکسن این بیماری انجام گردیده که عمده آن ها بی‌نتیجه بوده‌اند . فقط واکسن مو جود که گمان می رود کارامد باشد در بلغارستان قضیه استعمال قرار می‌گیرد .[۱۶] 

در سال ۲۰۱۱ تیمی از دانشمندان مملکت ترکیه به واکسنی غیر سمی دست‌یافتند که در آزمایش‌های اول ۸۰ درصد مصونیت تولید کرده که در حالا طی پروسه تست سازمان خوراک و دارو آمریکا برای دریافت تأییدیه میباشد .[۱۷] 

ارزیالی حالت تولید مثل گاو شیری

ارزیابی 

حالت تولید مثلی گله شیری در صورتیکه بخواهیم سودمندی گله شیری به حداکثر برسد مستلزم آنست که راندمان تولید مثلی در مرحله بالایی نگه داشته شود . ایفاء نقش ساخت مثلی در یک گله شیری فاکتور مهمی از همت سیاست مدیریتی میباشد . و تاثیر این سیاست مدیریتی در سازمان روزبه روز گله نشانه میزان صحیح اجراء شدن تلاش ایجاد مثلی گله خواهد بود . اولین قدم در محاسبه کارایی ساخت مثلی داشتن ابزارهای دارای اهمیت تشخیص نام‌و‌نشان و به کارگیری از آنها بعنوان راهنمای توسعه و گسترش یا این که تصحیح سیاست های مدیریتی گله تکرار آن می باشد . فاصله زایش بایستی بعنوان نقطه آغاز در محاسبه او‌لین عملکرد گله باشد . برای تولید حداکثر ، فاصله زایش را بایستی از 3/2 تا 8/12 ماه رساند . 

ماشین آلات تولید خوراک دام

وقتی که مسافت زایش خیلی اکثر از این میزان باشد، ساخت شیر به رخ مضمون‌ داری کاهش می یابد، زمانیکه فاصله زایش بیش از 6/13 ماه باشد سرعت این افت زیادتر می شود . 

برای تشخیص این که چرا مسافت های زایشی طولانی وجود داد ، یک برسی عملکردی در چهار منطقه باید صوت گیرد : 1- 

سیاست مدیریتی و فیزیولوژی 2- 

تشخیص فحلی 3- 

نرخ آبستنی 4- 

سلامتی گله طرح کلی در جدول شماه یک، اهداف مدیریت تحقق گرا برای روزهای باز که می بایست بعنوان محک در نظارت تولید مثلی گله شما قضیه به کار گیری قرار گیرند . شناخت نقاط قوت و ضعفهای برنامه تولید مثلی دسته تصمیمات مدیریتی که ممکن است سودآورترین باشد را، مشخص خواهد کرد . 

جدول 

1 : تعبیر سطح های متعدد روزهای باز تراز 

تفسیر 85-110 

عالی 111-117 

مناسب 118-130 

پاره ای مشکل 131-145 

نسبتا مشکل فراتر 

از 145 خیلی مشکل سیاست 

مدیریتی: عملکرد تولید مثلی در یک گله تاثیر پذیرفته از مجموعه سیاستهای گوناگون مدیریتی میباشد . مدیرانی که اهمیت تلاش خوب را می دانند معمولا از خسارتهای که درآمد باالقوه فیس می دهد، زمانی که مسافت گوساله زایی خیلی بسیار می‌باشد و همینطور زمانی که نسبت حذف ساخت مثلی خیلی مضاعف است، یک ادراک صحیحی دارا‌هستند . 

رئیس صحیح تولید نظیر در طی زمان بی آبی ابتدا می شود .گاوهایی که تجربه خلل ها گوساله زایی دارا هستند و گاوهایی که توازن انرژی منفی به مقدار دوچندان بعد از آن از گوساله زائی دارا‌هستند آهسته تر چرخه های(تولید مثلی)خود را از رمز خواهند گرفت . 

مشکل‌ها ایجاد مثلی بندرت ناگهانی ظواهر می شوند و آنها بندرت بعلت یک مورد انفرادی می‌باشند . یک عدد از شایسته ترین معیارهای سیاست مدیریتی اثرات همت ساخت مثلی است که منعکس شده از مسافت زایش تا اولی تلقیح می باشد . جدول شماره 2 یک تفسیر از زایش تا اولین تلقیح و تمرین مدیر در منطقه کارایی ایجاد مثلی گله ارائه می دهد . 

جدول2 

: تعبیر و تفسیر فواصل متفاوت برای ایام تا اولین تلقیح تراز 

تفسیر 60-75 

عالی 76-82 

مناسب 83-90 

مقداری مشکل 91-100 

نسبتا مشکل فراتر 

از 100 خیلی مشکل تشخیص 

فحلی گاو : تشخیص فحلی صحیح و خوب یکی از مهمترین فاکتورها در کوتاه کردن مسافت گوساله زایی هست . بیشترین تاکید باید برای زود تشخیص دادن فحلی تمام گاوها (قبل از 50 روز، آن گاه از زایمان) و همینطور پیش بینی به موقع عصر های فحلی قرار گیرد .تمامی گاوهایی که فحلی را تا 50 روز ظواهر نمیکنند، بایستی بوسیله یک دامپزشک معاینه شوند تا معلوم شود شاید رحم عفونی شده باشد یا تخودانها غیر فعال شده یا تشکیل که می باشد داده اند . دقت ویژه ای به مشکل‌ها قبلی از زایش گاوها، و بخصوص گاوهایی که سه توشه یا این که بخش اعظم تلقیح گردیده اند باید اختصاص یابد . دانایی از درصد فحلی های قابل تلقیح در چک برنامه تشخیص فحلی حتمی است . 

نحوه پیشگیری و درمان بیماری کتوزیس در گاوها

طریق 

پیشگیری و درمان بیماری کتوزیس در گاوها 

کتوزیس یکی از بیماریهای شایع متابولیکی در گاوهاست که اساسی ترین عامل پیدایش آن، عدم تغذیه مطلوب گاو بویژه از حیث انرژی، در اوایل عصر شیردهی می‌باشد . 


افت انرژی در این عصر موجب کاهش تدریجی سطح گلوکز خون می شود و تن آغاز به مصرف ذخایر بدنی می‌نماید . ادامه این شرایط پس از ۱۰ روز تا ۶ هفته پس از زایمان منجر به پیدایش بیماری کتوزیس ذیل کلینیکی یا کتوزیس اول می شود که بیشتر در گاوهای پرتولید چشم می شود . 


از دیگر عوامل بستر ساز برای تولید این بیماری میتوان به جفت ماندگی و جابجائی شیردان اشاره کرد . 

ماشین آلات تولید خوراک دام

علائم 

بیماری کتوزیس: قلیل 

شدن اشتهای گاو به ویژه برای مصرف غلات کاهش 

وزن گاو شیرده ایجاد 

شیر کم و 

عدم کارکرد صحیح شکمبه علامت ها 

آزمایشگاهی بروز این بیماری: 

کاهش تراز گلوکز خون: سطح گلوکز خون در یک گاو شیرده سلامت حدودا ۵۰ میلی گرم در دسی لیتر خون هست . 

ارتقاء 

سطح کتون بادیهای خون تشخیص 

بیماری کتوزیس: برای تشخیص این بیماری میتوان آزمایشاتی جهت چک سطح ها کتونها در شیر و ادرار انجام اعطا کرد . در چهره ابتلای گاو به این بیماری سطح کتون بادیهای شیر نسبت به خون نصف می شود البته تراز کتون بادیهای ادرار چهار برابر تراز کتون بادیهای خون می شود . 


وجود کتون بادیها در ادرار بسیاری از گاوها در اوایل شیردهی یک مسائل شایع است و نیازی به درمان خاصی ندارد . در شرای در ادرار گاوها وجود کتون بادی تایید نشود یعنی گاو تندرست بوده و به کتوزیس مبتلا نشده می باشد . برای اطمینان از ابتلای دام به این بیماری بایستی آزمایش شیر ظریف گرفته شود . 


شیوه 

پیشگیری و معالجه بیماری کتوزیس در گاوها معالجه 

بیماری کتوزیس: برای درمان این بیماری انگیزه اصلی ارتقا سطح گلوکز خون و کاهش آزاد سازی ذخایر بدنی است . 


تزریق 

وریدی گلوکز تزریق وریدی گلوکز یک معالجه قطعی برای بیماری کتوزیس است که با انجام آن میتوان در سریعترین دوران ممکن گلوکز کافی را به بدن گاو تزریق کرد . 


معالجه 

هورمونی هورمون های گلوکوکورتیکوئیدها محرک تولید گلوکز از بافتهای پروتئین هستند . ACTH (هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک ) نیز برای تحریک ترشح گلوکوکورتیکوئید به عمل می پروسه . 


درمان 

با قندهای خوراکی این خط مش بیشتر به همراه یک عدد از دو شیوه درمان با گلوکز یا هورمون اجرا می شود . در این راه دو قند خوراکی به نامهای پروپیونات سدیم و پروپیلن گلیکول می بایست به میزان ۲۵۰- ۴۵۰ گرم به فیس خوراکی یا این که آشامیدن روزانه به دام داده شود . این دو قند به چهره ارگانیک در کبد گاو جهت ایجاد قندها کاربرد دارا‌هستند . 


شیوه 

پیشگیری و درمان بیماری کتوزیس در گاوها نکاتی 

برای پیشگیری از بیماری کتوزیس ارتقاء وزن می تواند سبب به کاهش اشتهای گاو شده و احتمال بروز بیماری هایی مانند کبد چرب را ارتقاء دهد . برای پیشگیری از بروز بیماری کتوزیس می بایست تا حد امکان از ارتقا وزن گاوها در اواخر شیردهی یا زمان خشکی دوری کرد . شایسته ترین امتیاز بدنی برای گاو در هنگام زمان وضع حمل میان ۳- ۵/۳ هست . 

یکی از شیوه های معمول برای پیشگیری از بروز بیماری کتوزیس، تغذیه گاو در روزهای انتهایی آبستنی (۳ هفته پیش از زایمان) با ۴/۲ کیلوگرم غلات میباشد . 

تغذیه گاو با یونجه مرغوب و کافی در زمان پس از وضع حمل احتمال پیدایش این بیماری را کاهش میدهد . 

تغذیه 

گاو با جیره ادغام و محدود کردن هر وعده غذایی به ۲- ۴ کیلو گرم غلات دادن نیاسین به گاو (۲ هفته پیشین از زایمان ۶ گرم نیاسین روزانه به گاو داده شود) .