makian01

makian01

makian01

makian01

کسب درآمد ماهانه ۱۵ میلیون تومان از گاوداری

کسب 

درآمد ماهانه ۱۵ میلیون تومان از گاوداری کارآفرین ۴۶ساله با ابلاغ این‌که کارم را با دو گاو شروع کردم گفت:گاوداری واقعاً شغل لذت گزیده است . من می گویم این شغل نتیجه در سود میباشد . ضرر و زیان ندارد . تماماً برکت میباشد . 

۱۲ 

خرداد ماه ۱۳۹۶ - ۰۲:۰۹ اقتصادی کار آفرینی و اشتغال ایده ها کسب 

درآمد ماهانه 15 میلیون تومان از گاوداری به گزارش خبر نگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در اکنون حاضر، حدود یک میلیون و 600 هزار واحد دامداری زیر حیث اتحادیه ی دامداران جمهوری اسلامی ایران سرگرم به عمل می‌باشند که وظیفه تأمین گوشت و شیر مرزوبوم را به عهده دارا هستند . بر شالوده آمارهای اعلام شده توسط وزارت کشاورزی، در درحال حاضر حاضر 3 میلیون نفر در کارها دامپروری مرزوبوم در قالب واحدهای صنعتی، سنتی، دامی کوچک و بزرگ و عشایری کار دارا هستند که بها سرمایه ی آن ها در زیربخش دام و طیور بیش از 209 هزار میلیارد ریال می‌باشد . 


کارم را با 2گاو آغاز کردم 

کارکشته دشتی،46 سال دارااست و نیز حالا بومی دهلران می باشد . دارای 4 فرزند پسر میباشد که هر 4 فرزندش در کار ها به وی کمک می نمایند . او که فردی با انگیزه و بانشاط می‌باشد در رابطه ورودش به میدان رشد گاو شیرده این چنین می گوید:شغل پدرم گاوداری بود . من مدام آن گاه از تعطیل شدن مکتب به سوله گاوداری می آمدم و هم بازی می کردم و هم به پدرم یاری می کردم . ناچیز قلیل به این شغل علاقمند شدم . درنظرم بود که وقتی بزرگتر شدم شغل پدرم را ادامه دهم . بازه گذر کرد و من بزرگتر شدم . تحصیلاتم را نتوانستم تا کالج ادامه دهم . از شیوه یکی از دوستانم با حرفه کابینت سازی آشنا شدم . فعالیت کابینت کار هنری بود و از انجام آن رضایت داشتم درآمدش نیز بد کمبود . حرفه کابینت سازی را تا مدتی ادامه دادم در کنارش دست و پا شکسته رویش گاو شیری را نیز انجام می دادم . ولی بعد از مدتی فعالیت و کاسبی چوب و کابینت سازی به عامل بیحرکتی مسکن کساد شد و همچنین دست هم مضاعف گردیده بود . این شد که خیلی زود تغییر تحول شیوه دادم به چهره دور از شوخی خیس وارد شغل رشد گاو شیری شدم . 

ماشین آلات تولید خوراک دام

او می گوید:سوله پدری که در اختیارم بود، فقط باید یک برنامه ریزی مدون انجام می دادم تا گاوداری از جدید شیوه بیفتد . شروع کارم فقط با 2 راءس گاو بود . هم عمل کابینت می کردم و نیز عمل گاوداری . ولی با بسط کارم در گاوداری و افزایش تعداد گاوها از 4 فرزند پسرم نیز امداد گرفتم . شرایط فعلی با نیز عمل رویش گاو شیری را انجام می دهیم . این شغل در دهلران به عامل آب و هوای عالی و دشت های فراوان، درآمدزایی خیر داراست . زمانی هوا خوب باشد گاوها را به دشت می بریم و وقتی هوا مساعد نباشد در سوله به گاو ها علوفه می دهیم . هزینه علوفه گاو ها خیلی بالاست و به صرفه نمیباشد که همواره علوفه بدهیم . برای 6 نفر اشتغالزایی داشته ام . از درآمدم راضی هستم . با درآمد این شغل یک عدد از پسرهایم داماد گردیده می‌باشد . 


*گاوداری 

شغل پربرکتی است 

دشتی با ابلاغ اینکه گاوداری شغل پربرکتی می باشد می افزاید:در حالا حاضر 20 عدد گاو شیری دارم که از فروش شیرهای این گاوها کسب درآمد می کنم . اولیه هر سال یک‌سری تلیسه ( گوساله برنا ماده نزاییده) نیز خریداری می کنم تا والا شوند . تلیسه ها معمولاً 8 ماهه می‌باشند . برهه زمانی باردار شدن این تلیسه ها در 16 تا 18 ماهگی آنها می‌باشد . یعنی نزدیک به 8 الی 10 ماه از آنان محافظت می کنیم تا به بازه زمانی استاندارد باروری برسند . هنگامی 18 ماهه شدند از روش لقاح مصنوعی آنها را بارور می کنیم . 


این کارآفرین می گوید:از هر گاو تلیسه 10 طفل در 10 سال پی در پی می شود گرفت . بعد از مدتی زمانی این گاوهای شیری پیرتر شدند آن ها را به کشتارگاه تحویل می دهیم . این چرخه هر سال تکرار می شود . بعضا گوساله ها را هم می فروشیم . یعنی درآمدم نیز از فروش شیر و نیز از فروش گوساله و هم از فروش گوشت میباشد . 


کارکشته دشتی اظهار می کند: گاوداری واقعاً شغل لذت گوشه ای هست . اینجانب می گویم این شغل سود در سود میباشد . زیان ندارد . تماماً برکت است . ساخت روزمره شیر در مزرعه ما به طور میانگین 25 تا 20 کیلوگیرم از هر گاو هست . هر گاو با اعتنا به نژادش شیردهی متفاوتی دارااست . شیرها را به ارزش هر کیلو 2 هزارتومان می فروشیم . برای فروش شیر مشکلی نداریم حتی شرمنده اقوام می شویم . شیر زود به فروش می رسد . بستنی فروش ها، لبنیاتی ها و مغازه ها مشتری دایم ما هستند . میانگین درآمد ماهانه مزرعه رشد گاو شیری با کسر هزینه های سرازیر ماهانه 15 میلیون تومان می‌باشد . با توجه به تجربه ای که از پدرم در مراقبت از گاوها به یادگار دارم دامپزشک گاو ها خودم هستم و درمان گاوها و واکسن زدن آن ها با خودم می باشد . اما دامپزشکی را به پسر بزرگم هم یاد دادم . 

طرح توجیهی رویش گوسفند و بره به رویکرد پرواربندی

طرح 
توجیهی رویش گوسفند و بره به رویکرد پرواربندی گوسفند و پرواربندی بره 
مراد از پرواربندی یعنی تپل کردن دام و کسب حداکثر بیش تر وزن و ازدیاد گوشت آن با استعمال از غذای مناسب و با رعایت مسایل بهداشتی . 

پرورش گوسفندان جز مشاغلی می باشد که خیر صرفا در آن هچی ضرری دربرگیرنده شما نمی شود بلکه کل سرمایه شما بر می‌شود . 

گوسفند به برهان دارا بودن جثه کوچک، اهلی بودن، ایجاد گوشت، شیر، پشم و …جزء حیواناتی است که انسان به رویش آن روی آورده هست . رویش گوسفند در سال های اخیر هواداران اکثری پیدا کرده می باشد . 
ولی رشد و پرواربندی گوساله و گاوهای گوشتی هم نتیجه نیکی دارد . 

یک عدد از روشهای رویش گوسفندان علاوه بر پرواربندی آن ها منش مراقبت گله گوسفندان داشتی می باشد . 
معرفی 
طرح پرواربندی گوسفند و بره ابتدا بدانید که فصل پرواربندی گوسفند در اوایل فصل‌پاییز می باشد . 
در رویش گوسفندان به خط مش پرواربندی او‌لین نکته ای که باید به آن توجه فرمایید مدت مطلوب برای خرید گوسفند می باشد . 
بره‌ها معمولاً آنگاه از شیرخوارگی و درحالی‌که 20 الی 25 کیلو وزن‌ دارند خریداری می شوند . 
بهترین مقطع برای خرید بره شیری در فصل تابستان هست . 
از آنجاکه خرید دام مهم ترین تراز به شمار می رود می بایست در خرید اعتنا شود و نژادهای سنگین مثل: افشاری، مهربان، بهمنی، بلوچی، زندی، کردی، عربی، سنجابی و سنگسری گزینش شود . تا پس از 100 روز بره‌ها به وزن تقریبی 45 تا 50 کیلو برسند . 

عامل ها 
حساس در پرواربندی موفق برای 
انجام عملیات موفق پرواربندی گوسفند نیاز به یک خصوصی دست اندرکاران حیاتی می باشد که در ذیل به بعضا از آنان اشاره شده است: 1- 
شناختن نژاد های متعدد به یار ویژگی ها آنها 2- 
ایجاد جایگاه مطلوب جهت پرواربندی 3- 
خرید دام مطلوب جهت پرواربندی 4- 
تهیه علوفه مورد نیاز دام ها در ارتفاع عصر پرواربندی 5- 
قرنطینه و انجام کارها بهداشتی بر روی دامهای خریداری گردیده پیشین از پرواربندی 6- 
بکارگیری روشهای مطلوب پرواربندی 7- 
رعایت اصول صحیح تغذیه در طول زمان پرواربندی 
ساختمان 
و تاسیسات: پرواربندی گوسفند نیاز به جایگاه و امکانات مضاعف و لبریز خرج در مقایسه با گاو و مرغ ندارد . با این که سیستم های پرورش گوسفند متنوع و متعدداند اما به طور کلی در هر سیستم پرورشی ضرورت داراست گوسفند از تاثیر سو عامل ها نا مساعد اب و هوایی مراقبت گردد . 

پرواربندی به دو راه انجام می شود . 
1- 
پرواربندی گوسفند در محیط محسور 2- 
پرواربندی گوسفند در محفظه ازاد و مرتع 
شیوه اول: یعنی پروار بندی در مکان های محصور و محدود به دو گونه زیر تقسیم می شود . 
1- 
مراقبت گوسفنده زنده پرواری در مکانهای مسقف که به فیس اغل یا این که سایه بان و حفاظ می باشد 2- 
نگهداری گوسفنده زنده پرواری در محیط بدون سقف البته محسور که طبعا هزینه کمتری دارد 
خط مش دوم: یعنی پروار بندی در محفظه ازاد احتیاج به مستخدم کمتری داراست ، کود دام زنده می‌تواند مستقیما به مرتع گشوده گردد ، البته طبیعی میباشد که مقدار اضافه وزن کمتر باشد و مقداری انرژی و مواد مغذی که باید در دام های زنده ذخیره گردد در راهپیمایی هدر می رود . 

نظارت 
بازار گوشت قرمز‌رنگ از مهمترین منابع تامین پروتئین محسوب می شود که در غذای ایرانیان از اهمیت فوق العاده ای برخوردار می‌باشد . در ایران پرطرفدارترین جور گوشت، گوشت قرمز رنگ گوسفند هست . و با ارتقاء بها این گوشت پرورش دهندگان این میدان سود بیشتری میبرند . 

اشکال 
روش‌های پرواربندی گوسفند و بره پروار 
بره های شیری: 1 . 
خط مش معمولی: در این رویکرد بره ها مستقیما از شیر مامان تغدیه می نمایند و علاوه بر ان پاره ای کنسانتره به چهره آزادانه در اختیار آنها قرار می گیردرشد نمو این بره ها بستگی زیادی به اندازه شیر مادر و مخلوط ان دارااست این بره ها در 3تا 4 ماهگی از مادر قطع می شوند و در 5 ماهگی که به وزن 45تا 50 کیلو گرم رسیدند به کشتار می رسند . 

2 . 
روش زود از شیر گرفتن (پرواربندی کنسانتره ای): در این رویکرد بره ها در سن 2تا 3 هفتگی از مادر جدا می شوند و آن ها را به مصرف کنساتره با پروتئین 18 درصد عادت می دهند (مزیت این روش) . 

3 .بره 
های شیر پروار: این روش در اروپا متداول می‌باشد و در این رویه بره ها تنها با شیر مامان تغذیه می شوند و در 3 ماهگی زمانی که وزن آنان به 20 کیلو گرم رسید کشتار می شوند . 

پرواربندی 
مرتعی: پرواربندی 
بره های معمولی به رویه مرتع 
در این رویه بره ها در 4 ماهگی تا 5 ماهگی خریداری گردیده و در مراتع مرغوب طبیعی و مصنو عی چرا می شوند و علاوه بر آن در وعده شبانه کمی کنسانتره در اختیار بره ها قرار می دهند . و وزن این دسته بره ها در 7 تا 8 ماهگی در نژادهای سنگین وزن به 45 تا 50 کیلو گرم می رسد . این نوع پروار بندی بخش اعظم برای بره هایی که در میانه پاییز و اوایل زمستان متولد شده اند به کار گیری می شود و تا آخرها فصل‌تابستان به کشتار می رسند . 

پرورش شتر

شتر حیوانی هست که در قران مجید از آن چندین توشه به‌عنوان آیاتی از آفرینش یادشده است . 


آخرین گزارش اداره جهانی اقتصاد در سال 2016، عوامل ریسک را برای تحولات اقتصادی قرن حاضر، 29 زمینه مطرح نموده میباشد . کلیه این عامل ها از پیش‌زمینه تغییرات اقلیمی تبعیت می‌کنند که مهم‌ترین ویژگی مربوط به گرم شدن زمین ناشی از سوخت فسیلی (تولید دی‌اکسید کربن) و مواد مشابه مانند گاز متان است که مورد انتها به حد زیادی به جمعیت و رشد دام‌های اهلی برای رفع احتیاجات بشر مربوط می‌شود . لحاظ به ویژگی‌های بارز این حیوان، بسیاری از محققان معتقد می‌باشند با اعتنا به مخاطراتی که در آینده دنیا با آن مواجه می‌باشد بی‌تردید شترها یکی از منجیان انسان‌ها خواهند بود . 


در اکوسیستم گرمسیری و نیمه گرمسیری، با مشخصه‌هایی چون گرمای شدید، تبخیر فاحش، بارندگی جزئی آن‌هم با پراکنش نامنظم و اختلاف مضاعف رتبه حرارت در شبانه‌روز (که گاه به بیش از 35 سکو می‌رسد)، فقدان آب به‌ویژه آب قابل شرب که عرصه را بر ادامه حیات هر موجودی تنگ می‌کند، شتر صرفا دامی میباشد که با داشتن مشخصات بیولوژیکی استثنایی در چنین شرایط دشواری زیست و تولید‏مثل می‌کند و با عادات چرایی مختص خود سبب ساز محافظت و احیای این مراتع می شود . این حیوان قادر می‌باشد در دمای 40 مرتبه هوا و 50 جایگاه شن صحرا که حیوان دیگری توان عبور ندارد، مسافر خود را به مقصد برساند . وجود شتر برای صحرانورد، راهبردی برای حضور در صحرا است و فارغ از او نمی‌توانند ادعای ادامه حیات داشته باشند . 


شترها نقش قابل‌توجهی در بقاء و حیات انسان‌ها به‌خصوص در بخش وسیعی از آفریقا و آسیا دارا‌هستند . این نقش عمیق و شگرف موجب گردیده که این حیوان در اغلب جمعیت‌های روستایی و عشایری به بخشی از زندگی، تمدن و باورهای مردمان تبدیل شود . به‌گونه‌ای که در این جامعه ها داشتن شتر مایه افتخار و نشان قدرت، معیاری برای اعتبار اجتماعی و پایه بقاء خانواده و قبیله بوده و هست . مونس و راهگشای مردان به‌خصوص در موقعیت طاقت فرسا و بخش ها بیابانی بوده است . 


اگر‌چه به ادله پیشرفت‌های یک سری دهه اخیر نقش شتر در زندگی انسان‌ها کم‌رنگ‌تر شده و استفاده از آن در کارهای کشاورزی، حمل‌ونقل و نیروی نظامی کاهش پیداکرده است، ولی هنوز هم در برخی مناطق به‌ویژه مناطق خشک و نیمه‌خشک زندگی فارغ از وجود شتر طاقت فرسا و سخت می‌باشد . شتر برای ساکنین این مناطق، تأمین‌کننده نیازهای روزانه زندگی و هم وسیله‌ای برای کسب درآمد است . خوشبختانه در سال‌های اخیر کاربردهای جدیدی برای شتر تعریف‌شده و استفاده از این حیوان در صنعت گردشگری، فعالیت‌های ورزشی، مراسم، جشن‌های ملی و مذهبی و فیلم‌های تاریخی افزایش و گسترش‌یافته می‌باشد و در خانواده شتر سانان شترهای یک‌ کوهانِ به عامل گستردگی و میزان جمعیت دارای بیشترین اثرات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هستند . 


برای توسعه و پایداری مناطق حاشیه‌ای ‌باید به بهره برداری منطقی و پایدار و محافظت ‌منابع ‌برای آیندگان توجه داشت . نزدیک نیمی از مراتع کشور در وضعیت بسیار فقیر و فقیر قرار دارا هستند که به خاطر وضعیت اقلیمی، عمدتاً در آنان گیاهان شادی پسند و نباتات خاردار میروید و شتر مهم‌ترین ‌دامی که ‌با این اقلیم تطابق یافته و تولیدمثل و بازده اقتصادی دارااست . چنانچه رئیس درستی بر این مراتع اعمال شود، ارتقاء گنجایش یک‌سری برابری جمعیت شتر و ساخت تولیدات آن را شاهد خواهیم بود . زیرا در صورتیکه دست‌کم درصد از این مراتع به پرورش شتر اختصاص ‌یابد و جهت هر نفر شتر مولد 50 هکتار مرتع در حیث گرفته شود‌، ظرفیت پایانی پذیرش‌ شتر در این زیستگاه‌ها در موقعیت فعلی مراتع، 400 هزار نفر شتر مولد (کل گله هزار نفر) برآورد می‌شود که تعدادی برابر جمعیت فعلی می باشد و با توجه به در لحاظ گرفتن ‌روش‌های ‌جدید بهبود و بسط مراتع، این رقم قابل‌افزایش خواهد بود . 

ماشین آلات تولید خوراک دام

برخلاف سایر دام‌های اهلی که مساله علمی رشد دام پیشرفت فراوانی پیداکرده و در بهبود و گسترش آن ها به عمل گرفته می‌شود، در مسئله شتر این مشاجره کمتر دخالت پیداکرده هست و داده ها رویش شتر بیشتر سینه‌به‌سینه از پدر به پسر انتقال‌یافته می‌باشد و بازتابی از فرهنگ، آداب‌ورسوم مردم عشایر و پرورش‌دهندگان شتر در هر حوزه‌ میباشد . برای رهایی از این موقعیت باید سیاست‌های رشد علمی با هدف ها تولیدی متناسب با توانمندی‌های هرگونه و نژادی از شتر برنامه‌ریزی شود و بر آن اساس از علوم تصحیح نژاد، تغذیه، تولیدمثل، بهداشت، مرتبه و مدیریت پرورش همراه با بالا بردن تمدن مدیریت رویش شتر دامداران، استفاده جست . تا این حیوان مانند دیگر دام‌های اهلی بتواند در چرخه اقتصاد و تولید (گوشت، شیر، کرک، پوست، داروئی و فرآورده‌های بیولوژیک) نقش خویش را ایفا نماید . از طرف دیگر تنوع زیاد و گستردگی شترها، ابزار و زمان بسیار مناسبی می‌باشد تا متخصصین علم ها ژنتیک و اصلاح نژاد، به کمک علم و تکنولوژی روز حداکثر استعمال را از این حیوان ارزش ژنتیکی بنمایند . 

مواد غذایی جیره و خوراک دام و طیور


بطور خلاصه می بضاعت و توان در جیره آغازین تا 25 % و در جیره پایانی تا 40 % سویای مو جود را با آفتابگردان جایگزین نمود . ولی در جیره حاوی آنزیم می توانایی مقادیر بیشتری از این ماده را استفاده کرد .رنگ کنجاله آفتابگردان تیره میباشد وچون رنگ طعام درمصرف آن بوسیله طیورجذبه دارد، مصرف آن پاره ای محدود می شود . 
6- 
کنجاله تخم پنبه کنجاله تخم پنبه دارای 2300 انرژی متابولیسمی و 41 % پروتئین هست . تخم پنبه دارای ماده ضدتغذیه ای گوسیپول هست که در گله های تخم گذار اهمیت دارااست چون در سفیده و زرده تخم مرغ تولید رنگ می کند . تغییر تحول رنگ زرده بصورت بوجود آمدن لکه های سبز تا سیاه هست که بستگی به برهه زمانی مقطع انبارداری دارااست و رنگ سفیده ، هم بدلیل پاره شدن غشاء به رنگ صورتی درمی آید . برای به کارگیری از تخم پنبه می توانایی از سولفات آهن به نسبت 1 به 1 استعمال کرد ، زیرا ترکیبات آهن دار با گوسیپول کمپلکس می دهند و آنرا از دسترس سیستم گوارشی طیورخارج می سازند . 
7- 
نخود نخود دارنده 2600-2400 انرژی و23 تا 25% پروتئین می باشد . اندازه متیونین آن همانند سویا پائین می باشد که در بازه زمانی جیره نویسی بایستی زمینه دقت قرار بگیرد . دارنده ماده ضدتغذیه ای آنتی تریپسین می‌باشد البته مقدار این ماده در نخود زیاد کمتر از سویا هست که این میزان قلیل هم با حرارت از در بین می رود ضمن این‌که حرارت تأثیر مثبت روی میزان پروتئین قابل هضم دارااست . تانن ماده ضد تغذیه ای دیگری میباشد که در نخود وجود داراست . هر چه اندازه تانن بخش اعظم باشد قابلیت هضم پروتئین نخود پائین تر خواهد بود . اگر به روشی بتوانیم میزان مواد ضدتغذیه ای نخود را پائین آوریم این ماده با سویا رقابت خواهد کرد و با پروتئین سویا قابل مقایسه خواهد بود . 
8- 
پودر گوشت پودر گوشت در حدود 55% پروتئین خام داراست و تجزیه کردن و داشتن چک آن بدلیل متغیر بودن ماده اول بصورت موردی، نیاز می باشد . میزان متیونین ، سیستئین و تریپتوفان آن کم و لیزین بالاست . اندازه انرژی پودر گوشت به میزان چربی موجود در آن بستگی دارااست . وجود یک آنتی اکسیدان در پودر گوشت برای دوری از خرابی آن اهمیت دارد . پودر گوشت به این استدلال که حرارت می بیند و رطوبتش گرفته می شود آلودگی ندارد . ولی بزودی ممکن هست آلودگی به آن منتقل گردد . پودر گوشت در حالتی که دربردارنده استخوان باشد می بایست با بها ارزانتری در اختیار مصرف کننده قرار گیرد و در این موقعیت 40 تا 50% پروتئین ناپخته داراست و منشاء خوبی برای کلسیم و فسفر می باشد اما هر چه فسفر آن پائین خیس باشد بهتر می‌باشد چون ممکن می‌باشد محدود کننده باشد .اندازه مصرف پودر گوشت بطور میانگین 5 تا 7% و حداکثر 10% می باشد . درصورتی که اندازه پروتئین پودر گوشت نامشخص باشد خوبتر است عمده از 4 تا 5% درجیره به کار گیری نشود . 
9- 
پودر ماهی پودر ماهی داخلی که از ماهی کیلکا بدست می آید حدود 60% پروتئین دارد . پودر ماهی فرنگی از ماهی های آنچوی ، هرینگ ، منهادان گرفته می شود و در حدود 64% پروتئین دارااست . ترکیب اسید آمینه ها و قابلیت و امکان هضم آن ها دوچندان بالاست . بخاطربو و مزه ای که در گوشت و تخم مرغ ایجاد می نماید در مصرف آن محدودیت داریم و حداکثر 5% در جیره استعمال می شود . درجیره جوجه های گوشتی این میزان در آخر عصر می بایست به دست‌کم برسد . 
اگرمیزان چربی پودر ماهی بیش از 1% باشد،مقدار عطر بخصوص بعدازطبخ ایراد ساز است . پودرماهی نیز همانند پودرگوشت باید حاوی آنتی اکسیدان باشد . 
پودر ماهی ممکن میباشد موجب سائیدگی سنگدان شود . زمانیکه این جراحات مشاهده شد بایستی بلافاصله مواد پروتئینی با منشاء حیوانی قطع گردیده و مقدار دانه های خوراک کمی درشت خیس گردد تا سنگدان به وضعیت معمولی در آید . 

توضیحاتی در ارتباط با دستگاه تناسلی گاو نر

بدنه رحم کوتاه بوده و به شکل کوچکی بسط یافته است . در صورتی که شاخ های رحم به نسبت طولانی خیس از آن میباشد . آنگاه از لقاح و آبستنی ، رویان از Oviduct وارد شاخ های رحم می شود . در این محل جنین رشد و توسعه می یابد و جفت (placenta ) به وجود می آید . همپا با بزرگ شدن جنین به رحم منتقـل می شود . رحم عضوی عضلانی می‌باشد و اندازه ی آن در زمان آبستنی ارتقا می یابد . دیواره آن در حدود 10- 3 میلی متر میباشد لایه های آن از درون به خارج عـبارت اند از: آندومتر ، میو متر و لایه ی سروزی . کارانکول ها از مشخصه های رحم در نشخوارکنندگان می باشد و در حقیقت محل اتصال جفت می باشد . 

گردن 

رحم، واژن و فرج ( ( Cervix,Vagina and Vulva سرویکس یا این که گردن رحم سدی هست بین رحم و واژن که به اندازه ها ی مختلف ، از 3- 2 سانتی متر در تلیسه تا تقریبا" 10 سانتی متر در گاو بالغ چشم می شود که دارای دیواره فیبروزی ضخیمی می‌باشد . به رخ پیچ خورده می باشد و صرفا در موقع وضع حمل و فحلی گشوده میباشد . بدین ترتیب این مجرا رحم را مسدود می نماید . 

ماشین آلات تولید خوراک دام

واژن به سمت خلف از گردن رحم تا خروجی دستگاه تناسلی ادامه می یابد و ارتفاع آن بسته به آبستنی یا این که عدم آبستنی تتغییر می کند . در کف واژن مجرای خروج ادرار قرار دارااست و در سمت عقب آن ته کیسه قرار دارااست . دیواره آن سفت و قابل انعطاف است و لایه پوششی یا این که اپیتلیوم آن با سیکل تخمدانی تغییر تحول می کند . سلول های نزدیک گردن رحم میکوس ترشح می نمایند و در سطح فحلی فعال میباشد . در آخری قسمت ، از دستگاه تناسلی دام ماده فرج قرار داراست . 

شناخت 

با دستگاه تناسلی دام نر دستگاه ایجاد نظیر حیوان نر مشتمل بر اندام های اولیه، ثانویه و ضمینه است . بیضه ها اعضای اول جنسی دام نر میباشند که در کیسه بیضه (Srotum) جای دارا هستند . اعضای ثانویه ی جنسی نر مجاری هستند که اسپرم را از بیضه ها به خارج بدن منتقل می کند . و از مجاری آوران ( Efferent Ducts ) که درون بیضه ها قرار دارد، اپیدیدیم ، کانال دفران ، آلت تناسلی و مجاری ادراری تشکیل شده است . غده ی پروستات ، غدد وزیکول سمینال و غدد کوپر اندام های ضمینه را تشکیل می دهند . 

اسپرماتوزوآ در دمایی زیر تر از دمای تن ایجاد می شود . بر همین مبنا بیضه ها در بیرون از تن باطن کیسه قرار دارا‌هستند . کیسه ی بیضه از داخل با بافت عضلانی دارتوس پوشیده شده هست که می تواند در هوای سرد کیسه بیضه را به درون بدن نزدیک کند و در هوای گرم عکس این عمل را انجام دهد . اندازه آن در حیوان ها مختلف متعدد هست . هر بیضه بوسیله یک بند به بدن متصل است . سرخرگ اسپرماتیک داخلی و سیاهرگ اسپرماتیک در نصیب قدامی و کانال وابران در قسمت خلفی بند بیضه قرار داراست . 

هر بیضه به وسیله دو لایه به اسم فیبروزی به نام تونیکا واژینالیس که ادامه پرده صفاق هست پوشیده گردیده می باشد . 

ساختمان 

داخلی بیضه بخش درونی بیضه به وسیله غشاهای فیبری یا این که دیوارهایی به اسم سپتوم(Septum) به بخش هایی تقسیم شده میباشد که لوبول خوانده می شود .هر لوبول 4 لوله اسپرم ساز را احاطه می نماید . درون هر لوبول به وسیله بافت کانال ای که دربردارنده رگ های خونی ، اعصاب و سلول های لیدیگ می باشد . این لوله ها دارای پیچ خوردگی های فراوانی هستند لایه داخلی این لوله ها به وسیله دو گونه سلول پوشیده شده اند: سلول های اسپرماتوگونی که اسپرماتوزوئید ایجاد می کند و سلول های سرتولی که سلول های اسپرماتوگونی را تغذیه می کنند . 

اعضای 

ثانویه جنسی در حیوان نر لوله های آوران به وسیله مجرای باریکی به اسم آوران با اپیددییم دارای ارتباط می شوند . عبور اسپرماتوزآ با عبور از درون اپیددییم با بلوغ همراه میباشد . این بلوغ مشتمل بر تکامل و تمایز و پیدا کردن توان تحرک است . مجرای وابران اسپرماتوزوآ را از اپیددییم بیرون می نماید و به مجرای ادراری می موفقیت . 

اندام 

های ضمینه دستگاه تناسلی دام نر غده پروستات غده کوچکی می‌باشد که در بالای گردن مثانه و نزدیک به اولِ مجرای ادراری قرار دارااست . دو غده وزیکول سمینال به لوبولهای کوچک تری تقسیم می شوند که در دو طرف گردن مثانه نزدیک غده پرستات قرار دارا هستند . غدد کوپر در دو طرف مجرای ادرای قرار دارند و با ترشح مایع قلیایی منجر خنثی کردن اسیدیته منی در هنگام انزال منی می شود در راستی با این عمل منجر زنده ماندن اسپرماتوزآ می شود . غدد ضمینه تناسلی قسمتی از ترکیبات مایع اسپرم را نیز ترشح می نمایند . 

سیکل 

فحلی ( Estrous Cycle ) در کالبد گشایی دستگاه تناسلی حیوان ماده آشنا شدیم که ساختمان تخمدان موقعیت استوار و ثابتی ندارد و پیوسته در خلال چرخه های رشد فولیکول، تخمک گذاری، چک فولیکول و رویش وتحلیل جسم زرد رنگ تغییراتی در سطح ظاهری آن به وجود می آورد . 

سیکل ایجاد نظیر در گاو دربرگیرنده یک سلسله اتفاقات معینی میباشد که پس از سن بلوغ چهره می دهد . این سیکل در گاوها به طور متوسط 21 روز ارتفاع می کشد .(در بعضا گاو در حدود 24- 17 روز ) و این شامل مهیا شدن سیستم ساخت مانند یا فحلی و آزاد شدن تخمک از تخمدان می‌باشد . 

روز 

1- 0 در این دوران گاو فحل است و در موقعیت فحلی ایستا قرار دارااست (standing heat) . روز 0 به طور میانگین 18 ساعـت ( در برخی 24- 18 ساعت) طول می کشد . در حدود 12 ساعت پس از حالت ایستایی فولیکول گراف رسیده ذیل پدیده آزاد شدن تخمک از تخمدان رها می شود و اندازه زیادی هورمون LH را از غده هیپوفیز آزاد می نماید . 

روز 

1 و 2 سلول ها به هم دیگر متصل می شوند و فولیکول تغییر‌و تحول می یابد و ماده ای با سلول های رنگ زرد رنگ به اسم کورپوس لوتئوم یا این که جسم زرد رنگ باقی می ماند . این تغیر در سلول ها به ادله هورمون های فعال بخصوص LH روی می دهد .