به علت پراکندگی گاو در بهاربند جهت خنک نمودن بدن دام در برهه زمانی شیر دوشی در انتظار دوشش بهترین دوران خنک سازی می باشد .که بوسیله هواکش ها ، پنکه ومه پاش ها می توانایی دمای بدن گاو را کاهش اعطا کرد و در فیض سبب به ارتقا ایجاد شیر می گردد .
معمولاً در برهه زمانی استرس گرمایی رعایت بهداشت از ضروریات کار گاوداری می باشد زیرا باعث غم های سم و لنگش دام و خطر دچار به بیماری ورم پستان می گردد . بخاطر تجمع حشرهها گاو تحریک گردیده و نا آرام بوده و بعضاً به یاد خراشیدگی پوست بدن کیفیت پوست را نیز کاهش می دهد .
در زمان استرس گرمایی باید آب خنک و کافی در اختیار دام قرار گیرد تا در اثر تبادل سکو حرارت بدن مصرف خوراک ایده آل شود و در پی آن ایجاد ارتقاء یابد .
مدیریت
استرس گرمایی
مدیریت
گله:
به منظور جلوگیری از اثرات استرس گرمایی، میتوان گاوها را تاحد ممکن در حالت آهسته و خنک حفظ کرد و آب تازه و منزه در حد کافی در تمام زمان ها در اختیار آنها قرار بخشید . به کارگیری از سایه بان، پنکه و دوش آب )در مناطقی که رطوبت بالا نباشد( و سیستم خنک کننده، وسایل قابل قبولی جهت قلیل کردن دما در زمان استرس گرمایی می باشد .
پیشنهاد میشود که طعام به دفعات بسیار و در دوران های خنک روز در اختیار دام قرار گیرد .
سفارش
متخصصین تغذیه
به
خواسته محدود کردن خطرها فیزیولوژیکی مربوط به استرس گرمایی و به ویژه اسیدوز شکمبه ای، ساختار جیره می تواند به صورت زیر باشد:
انرژی بالا، جیره خوش غذا و با کیفیت تر و علوفه های خوش غذا تر . برای مهار اسیدوز، می بضاعت در جیره از مخمر زنده ویژه نشخوارکنندگان استعمال کرد . در غایت میتوان مصرف آنتی اکسیدان ها را ارتقاء بخشید .
مخمر زندهی ویژه نشخوارکنندگان کار شکمبه را برای تلاش باصرفه تضمین می کند .
ساکارومیسسیس سرویسیه سویه CNCM-1077یکی از مخمرهای ویژه نشخوارکنندگان میباشد که تاثیر آن در نشخوارکنندگان به ثابت رسیده می باشد .
استرس
گرمایی و استرس اکسیداسیونی
عموماً استرس گرمایی ساخت رادیکالهای آزاد را زیاد کرده و منتهی به استرس اکسیداسیونی می شود . در گاوهای شیری استرس اکسیداسیونی اثر منفی بر ایمنی و تولید مثل داشته و سبب ارتقاء پیدایش ورم پستان ، کاهش باروری، ارتقاء مرگ و میر رویان، ارتقا جفت ماندگی و زایش زودتر از موقع و در نهایت اثر بر وزن زنده گوساله ها، مرگ و میر و کاهش سلامتی می شود .
نقش
سلنیوم
سلنیوم درشکل آلی همراه با اسیدآمینه می باشد و نقش مهمی در تعادل آنتی اکسیدانی داشته و سلول ها را از جراحت مراقبت می نماید . پژوهش ها نشان داده میباشد که میزان عمل آنتی اکسیدانی سلنوآنزیم به حالت سلنیوم و مصرف جیره دارد، بدین ترتیب لزوم افزودن سلنیوم به جیره مشخص و معلوم می شود .
نتیجه
گیری:
استرس گرمایی برعملکرد و تندرست گاو اثر سوء دارد . به کارگیری از روشهای مدیریتی گله در حد قابلیت و امکان پیش از بروز مشکلات تولیدی، یک راه عمل موءثر میباشد . ابزارهای تغذیه ای مثل مخمر زنده ویژه نشخوارکنندگان می تواند مفید واقع شود .
پژوهش ها نشان داده که در موقعیت استرس، استراتژی های خوب منجر مهار اسیدوز، باصرفه کردن مصرف طعام و دوری از کاهش ایجاد شیر می شود . علاوه بر این به کار گیری از آنتی اکسیدانهایی مثل مخمر بی نیاز از سلنیوم به کاهش اثر استرس گرمایی بر تعادل اکسیداسیونی یاری کرده و در سود کیفیت شیر و تندرست گاو بهبود می یابد .